Tema dana - Roland Garros 2020 -

Nikad ništa, a onda – eksplozija

Argentinska teniserka Nadja Podoroska je u gomili iznenađenja verovatno najveće na ovogodišnjem izdanju Rolan Garosa.

LNIzvor: B92
Podeli
Photo by Shaun Botterill/Getty Images
Photo by Shaun Botterill/Getty Images

Podoroska se plasirala u polufinale Rolan Garosa pobedom nad petom teniserkom planete, Ukrajinkom Elinom Svitolinom – 6:2, 6:4.

To možda na prvi pogled nije čudno, pogotovo ako ne pratite ženski tenis, ali sada će postati dosta čudnije.

Nadja Podoroska ima 23 godine i trenutno nije ni u Top 100 na svetu. Da, polufinalistkinja Rolan Garosa je 131. teniserka planete.

To neće biti slučaj od narednog ponedeljka, pošto je plasmanom u polufinale obezbedila skok na 48. mesto, a ukoliko prođe u finalu biće 31. Titula će joj doneti plasman u Top 10.

Titula na Rolan Garosu za 131. teniserku sveta? Pre nedelju dana je izgledalo nemoguće, a sada...

Argentinka rođena u Rosariju je ove godine tek drugi put uspela da uđe u glavni žreb nekog Grend slem turnira, nakon što je 2016. godine ispala u prvom kolu.

Duel sa Svitolinom bio joj je prvi i jedini u karijeri sa nekom Top 10 igračicom, a u singlu nema nijednu jedinu WTA titulu u karijeri. Nema ni finale.

Dvadesettrogodišnjakinja je u karijeri do sada zaradila 301.547 dolara, a iz Pariza ove godine, čak iako ne osvoji više nijedan gem, odneće ček na 503.478 dolara.

"Da li sam se uštinula da vidim da li sanjam? Nisam, ne želim da se probudim", rekla je odmah nakon četvrtfinalne pobede Podoroska.

Rosario, mesto iz kojeg je Nadja, je mesto iz kojeg su i poznati fudbaleri kao što su Lionel Mesi i Anhel di Marija. Dijego Švarcman, Argentinac koji se bori za polufinale Rolan Garosa, nije. Ali...

Na pitanje ko će osvojiti Rolan Garos, ako finale bude Đoković – Nadal, Podoroska odgovara.

"Ne, za mene neće (to biti finale). Dijego Švarcman će biti u finalu".

Photo by Julian Finney/Getty Images
Photo by Julian Finney/Getty Images

Podoroska je, inače, postala prva argentinska teniserka koja je ušla u polufinale Rolan Garosa još od 2004. godine.

"Za mene je ovo sve veoma posebno jer nemamo mnogo turnira u Južnoj Americi. To stvari čini komplikovanijim za sve devojčice koje u Argentini igraju tenis. Dobro je što sam ostvarila ovaj rezultat, možda pomognem nekim malim devojčicama", iskrena je bila na konferenciji Podoroska.

Podoroska nije samo teniserka koja je sa 131. pozicije došla u polufinale Rolan Garosa, već je to učinila i kao kvalifikantkinja. Prva kojoj je ikada to pošlo od ruke.

Na turnir je, doduše, došla u dobroj formi. Po restartu sezone odigrala je nekoliko turnira i u poslednjih 11 mečeva imala je deset pobeda. Ipak, protiv dosta nisko rangiranih igračica, na ne preterano bitnim turnirima.

To ju je ipak spremilo za kvalifikacije, pa su tu Magda Freč (6:2, 6:2), Žaklin Kristijan (6:0, 6:4) i Sjinju Vang (6:2, 6:4) počićšene kao od šale.

Greta Minen nije bila dostojan rival u prvom kolu (6:2, 6:1), a prvi set izgubila je protiv favorizovane Julije Putinceve u drugoj rundi (6:3, 1:6, 6:2).

EPA-EFE/IAN LANGSDON
EPA-EFE/IAN LANGSDON

Podoroskoj, koja inače vuče ukrajinske korene, su mnogi predviđali ispadanje u trećem kolu, jer ju je tu čekala Ana Karolina Šmjedlova, koja je prethodno bila bolja od Venus Vilijams i Vike Azarenke.

Argentinka je "počistila" Slovakinju (6:3, 6:2), a onda u osmini finala posle prvog preokreta izbacila Barboru Krejčikovu (2:6, 6:2, 6:3).

I pored sjajnih rezultata bilo je lako videti da je Podoroska do četvrtfinala pobedila jednu jedinu igračicu iz Top 100, Putincevu koja je 27. na svetu.

Iako je dobro igrala, sa druge strane mreže bila je Elina Svitolina, peta teniserka sveta kojoj je ovo bilo treće Rolan Garos četvrtfinale u karijeri.

"San mi je da budem 'broj 1'. To se nikada neće promeniti. Razmišljala sam da igram dva ITF turnira u SAD posle Rolan Garosa. To je bio plan! Sada već ne znam...", uzbuđeno odgovara Podoroska.

Podoroska ima 23 godine. Iako je mlada, nije toliko mlada da bi se o njoj pisalo kao o budućnosti svetskog tenisa jer do sada nije imala maltene nikakav veći uspeh.

Photo by Julian Finney/Getty Images
Photo by Julian Finney/Getty Images

Ona je kao i mnoge obećavala, ali je pre nekoliko godina, tokom tranzicije na profesionalnu turneju, zadobila je tešku povredu ručnog zgloba.

"To je bio najteži trenutak za mene. Imala sam mnogo povreda, pao mi je renking. Osam meseci sam provela van Tura i onda nisam imala dovoljno novca da bih išla na turnire. Tada sam i kompletno promenila svoj tim. Sarađivala sam sa tadašnjim trenerom deset godina i onda smo se rastali. Nisam imala pojma šta da radim".

Da cela situacija sa Podoroskom bude još "luđa", moguće je da se u polufinalu Rolan Garosa sastane sa Italijankom Martinom Trevisan, 159. teniserkom planete.

Trevisan igra protiv Ige Švjontek u utorak u četvrtfinalu i pred sobom ima izuzetno težak izazov. Skoro onakav kakav je imala Podoroska.

Ono što je dodatno zanimljivo je da su upravo Podoroska i Trevisan pre gotovo tačno godinu dana igrale finale jednog turnira.

Bilo je to finale ITF turnira u Santa Margerita di Puli, turnira kojeg osvajanje donosi čitavih 60 WTA bodova i nagradu od nešto manje od 4.000 dolara.

Luka Nikolić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.