Tema dana - Roland Garros 2020 -

Najlošiji Grend slem ikada?

Videlo se već na startu prvog dana da neće biti sve kako su u Parizu zamislili.

Izvor: B92
Podeli
Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Ne znamo na šta su se više žalili teniseri – da li na hladnoću i kišu, na teren, na loptice...

Sve je počelo već prvog dana kada je Azarenka odbila da igra jer je previše hladno i pada kiša, pod izgovorom da ona živi na Floridi i da je navikla na barem 25 stepeni.

Nekako su ubedili Azarenku da izađe da igra, a nije prošao dan, ma kakav dan, meč, da se neko nije požalio na uslove ili na loptice.

"Teški su uslovi. Bilo je hladno. Ove loptice ne bih dao psu da žvaće. Nego, tako je kako je, brutalno je koliko je hladno. Mislim da su loptice veliki problem, možda su doneli pogrešne, nije lako nabaviti prave loptice. Sada je septembar, oktobar, pa mislim da su loptice preteške", rekao je britanski teniser Den Evans.

Što se tiče Evansa, on je ozbiljno nervozan došao na ovaj turnir, pa smo umalo mogli da vidimo i tuču njega i Midlkupa u dubl meču.

Za sada, uslovi su samo odgovarali Vavrinki.

"Spreman sam, dobro sam trenirao, igram dobro, a uslovi meni deluju potpuno okej. Srećan sam što sam ponovo na Turu i što mogu da igram na Rolan Garosu ove godine, uzimajući u obzir sve okolnosti u svetu. Imamo sreće što imamo ovu priliku. Spreman sam za naredno kolo i videćemo šta će se desiti tokom naredne dve nedelje"

Za razliku od Njujorka, gde je organizacija bila odllična, organizacija u Parizu je loša.

U prvom kolu igralo se manje mečeva nego inače na Grend slemu i to je napravilo problem za dalji raspored.

Dublovi su počeli da se igraju trećeg dana, dok se još igralo prvo kolo i nije baš dobro kada prvo kolo raširite na tri dana.

Denis Šapovalov je na primer morao da igra meč prvog kola dubla, posle pet sati tenisa protiv Karbaljes Baene.

"Raspored je užasan. Posle meča u singlu koji je trajao 5 sati, sada moram da igram dubl. Neverovatno, ovaj raspored je smeće. Razočaravajuće. Ne želim da zvučim kao neki razmaženi dečak, ali valjda očekujete od turnira da vam pomogne, da se osećate bolje. Kako ja sada da igram dubl posle meča koji je trajao pet sati? Pošto je prva runda, sigurno su mogli da urade nešto bolje i da naprave bolji raspored.

Ovde ne postoji 'mehur'. Možeš da napustiš hotel kada hoćeš, da odeš do grada, da odeš u kupovinu... Mislim da je Njujork uradio bolji posao", rekao je Šapovalov.

Nije ni to bio jedini problem za Denisa, pošto sudije nekada umeju da previde gde padne loptica na šljaci.

Tvrdoglavi su u Parizu, pa i na ostalim turnirima gde se igra na šljaci i kao da namerno ne žele da uvedu oko sokolovo, koje je poboljšalo tenis.

Ljudima je bilo potrebno 20 godina nagovaranja da stave krov, tako da će do te tehnologije morati igrači još da se strpe.

Saglasan je bio i Stefanos Cicipas po tom pitanju.

"Jasno je da je vreme za 'oko sokolovo' na šljaci. Ne razumem zašto to već nisu uradili. Ako tehnologija dozvoljava da radimo daleko veće stvari od onih koje nam trenutno znanje omogućava, verujem da bi to trebalo da se primeni u tenisu. Podloga nije bitna", rekao je Cicipas i dodao:

"To je inovacija i mi moramo neprestano da rastemo i dodajemo nove stvari u sport koje će mu pomoći da bude bolji i pravedniji. Stoga u potpunosti podržavam 'oko sokolovo' na svim podlogama u tenisu, bez obzira da li je to šljaka ili trava. Znam da loptica ostavlja trag, ali ponekad to nije tačan pokazatelj, koliko ljudi misle da jeste".

A sada da se malo skoncentrišemo na same mečeve.

Trećina igrača u trećem kolu rangirano je izvan Top 100.

Trenutno je njih 9 u trećem kolu, a malo fali da ta brojka bude i dvocifrena, s obzirom da je Argentinac Federiko Korija na 99. mestu ATP liste.

Đoković i Nadal će prespavati prva tri kola, s obzirom da će Đoković posle Berankisa i Imera, igrati protiv Danijela Elahija Galana Riverosa.

Nadal će posle Gerasimova i Mekdonalda igrati protiv Stefana Travalje, a ako pobedi Italijana ide na boljeg iz duela Martines – Korda, što znači da Nadal do četvrtfinala ima lakše treninge.

Meč Martines – Korda je više za treće kolo Čelendžera u Splitu, nego za treće kolo Rolan Garosa.

Zanimljivo je da na Čelendžeru u Splitu igra Pedro Sousa, 113. teniser sveta, koji je bolje rangiran od petorice učesnika trećeg kola u Parizu.

Đoković i Nadal će prespavati prva tri kola, s obzirom da će Đoković posle Berankisa i Imera, igrati protiv Danijela Elahija Galana Riverosa.

Nadal će posle Gerasimova i Mekdonalda igrati protiv Stefana Travalje, a ako pobedi Italijana ide na boljeg iz duela Martines – Korda, što znači da Nadal do četvrtfinala ima lakše treninge.

Meč Martines – Korda je više za treće kolo Čelendžera u Splitu, nego za treće kolo Rolan Garosa.

Zanimljivo je da na Čelendžeru u Splitu igra Pedro Sousa, 113. teniser sveta, koji je bolje rangiran od petorice učesnika trećeg kola u Parizu.

Lorenco Sonego i Tejlor Fric takođe slave ovakav raspored, s obzirom da će neko doći prvi put do četvrte runde Grend slema.

Deluje da do četvrtfinala nećete videti kvalitetan meč.

Ako pogledate neke rezultate i vidite da je otišlo u pet setova, možete pomisliti: 'Vau, pa oni su igrali pet setova, sigurno je bilo napeto i sjajno', a to nikako ne bude slučaj.

Kao što je Zverev igrao protiv Erbera pet setova, samo zato što mu nije išao servis i zato što je imao svoje žute minute, a Erber promašio otvoren volej na 5:3 u taj-brejku trećeg seta, gde bi poveo 2-1.

Ili u meču Nišikori – Travalja, gde su se četiri sata borili ko će da ide na čišćenje kod Nadala, a osim trećeg seta, nijedan drugi nije bio zanimljiv i praktično su bila čišćenja.

Kvalitet tenisa je nizak u muškom delu žreba na Rolan Garosu i deluje da nikada nije bio ovako nekvalitetan Grend slem.

Loše vreme, konstantna kiša, loši tereni, nove loptice, čelendžer igrači.. .govori da u Parizu i ne prodaju sve karte za mečeve na kojima je publika dozvoljena.

U ženskom delu žreba više se priča o nekim skandalima nego o teniskim mečevima.

Najviše se pričalo o povlačenju Serene Vilijams, mnogo više nego o nekim dobrim partijama Simone Halep ili neke druge Top 10 teniserke.

Više se pričalo o Kiki Bertens koja je izašla u kolicima sa terena, dobila 'je*i se' od Erani i optužbu da sve to glumi, nego uopšte o tom meču, koji je završen rezultatom 9:7 u trećem setu.

Zato što je od 16 gemova, bilo 11 brejkova.

Više se pričalo o novom potopu Kristine Mladenović, koja je pošto je ispustila 6:0, 5:1 i 40:0 na US Openu, uspela da ispusti 5:1 i 40:0 na Rolan Garosu, u realno nebitnom meču prvog kola.

Nadamo se da će najbolji igrači istrajati do druge nedelje i da ćemo gledati dobar tenis.

Svakako, ovaj turnir neće ostati mnogima u dobrom sećanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.