Zrenjanin - Servisne informacije - B92 Lokal

Petnaesto plivanje za Časni krst u Zrenjaninu: Prijavljen maksimalan broj učesnika

Tradicionalno Bogojavljensko plivanje za Časni krst, u organizaciji Srpske pravoslavne crkvene opštine Zrenjanin, Grada Zrenjanina i Kulturnog centra grada Zrenjanina, održaće se u petak, 19. januara, u Zrenjaninu, na jezeru kod Kulturnog centra, s početkom u 12 časova.

Izvor: B92.net Zrenjanin
Podeli
Foto: Grad Zrenjanin
Foto: Grad Zrenjanin

I ovoga puta prijavljen je maksimalan broj učesnika u odnosu na kapacitete talpe i dela jezera gde se pliva, te je prijavljivanje za učešće završeno, saopštili su organizatori na današnjoj konferenciji za novinare.

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac podsetio je na tradiciju Bogojavljenskog plivanja u Zrenjaninu i dodao da se, nakon obnavljanja manifestacije, ona ove godine održava 15. put.

"Šezdeset učesnika se prijavilo, što je maksimalan broj koji može da bude prisutan, kako bi se osigurala njihova bezbednost. Zahvalio bih se svima koji doprinose organizaciji ove manifestacije, koja je uvrštena u kalendar zvaničnih manifestacija Grada Zrenjanina, posebno Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini, naravno i svima koji su se odazvali pozivu i koji će na Bogojavljenje u petak plivati za Časni krst. U prilog tradiciji, najavljujemo i ove godine plivanje za Časni krst u Kleku, gde se takođe pliva 15. put, u 13.30 časova i Farkaždinu, gde se pliva četvrti put, u 10.30 časova”, kazao je Santovac i pozvao sugrađane da se i ove godine okupe oko jezera u centru Zrenjanina, kako bi podržali sve učesnike i dali doprinos uspehu manifestacije.

Sveštenik Veselin Vlaški rekao je da plivanju prethodi sveta liturgija, koja će u hramu Svetog Arhangela Mihaila biti održana u 9 časova, da će potom biti osvećena Bogojavljenska vodica, kao i da će svi učesnici Bogojavljenskog plivanja, zajedno sa sveštenstvom, u svečanoj litiji u 11.30 časova krenuti ka gradskom jezeru.

Član Organizacionog odbora manifestacije Vladimir Petrović govorio je o tehničkom aspektu manifestacije, istakavši da će sve biti spremno za njeno održavanje, i što se tiče talpe i samog jezera. Najavio je i obavezne lekarske preglede za sve učesnike.

"Među prijavljenima su i ove godine dve devojke, a lekarski pregledi će se održati 17. i 18. januara, od 10 do 13 časova, u Opštoj bolnici "Sveti Jovan". Za plivače van Zrenjanina obezbeđen je i termin za pregled u bolnici na dan plivanja", istakao je Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.