Zrenjanin - Servisne informacije - B92 Lokal

Gradiće se solarni park u Melencima

Na ranom javnom uvidu, do 16. marta, nalazi se elaborat za izradu Plana detaljne regulacije solarnog parka "Solar power plan theta" u Melencima.

Izvor: zrenjaninski.com Zrenjanin
Podeli
Shutterstock/Mr. Kosal
Shutterstock/Mr. Kosal

Kako je navedeno u priloženom dokumentu, Planom detaljne regulacije biće obuhvaćen deo vangrađevinskog područja Melenaca, ukupne površine oko 282 hektara.

Prostor se nalazi istočno od naselja, bliže Jankovom Mostu, sa njegove severne strane. Većinskim delom obuhvata parcele poljoprivrednog zemljišta, a manjim delom parcele javne namene radi saobraćajnog pristupa i povezivanja elektroenergetskim kablom.

Parcele koje su namenjene za postavljanje solarnih panela su u privatnom vlasništvu, neizgrađene su i trenutno se koriste kao obradivo zemljište.

Solarni park će u najvećoj meri biti namenjen proizvodnji energije iz obnovljivih izvora – solarne energije. Planom detaljne regulacije, osim površina namenjenih za proizvodnju struje iz energije sunca putem solarnih panela, deo prostora biće namenjen i saobraćajnicama.

Cilj izrade plana je formiranje zona za postavljanje solarnih panela radi proizvodnje električne energije i stvaranje uslova za njenu predaju u elektroenergetsku mrežu, te utvrđivanje pravila korišćenja, uređenja, građenja i zaštite prostora.

Koncept prostornog uređenja solarne elektrane „Solar power plant theta“ predviđa agrosolarna polja – skup fotonaponskih solarnih panela planiranih na parcelama poljoprivrednog zemljišta ostalih namena. Obuhvata i infrastrukturni elektroenergetski srednjenaponski i telekomunikacioni koridor planiran u okviru zemljišta javne namene, odnosno u okviru regulacije postojećih atarskih puteva, a koji povezuje agrosolarna polja do planiranog transformatorskog postojenja. Planirano je i transformatorsko postrojenje u okviru građevinskog zemljišta javne i ostale namene i dimenzionisano prema uslovima nadležnih institucija.

U daljoj razradi projekta razmotriće se potreba uvođenja novih saobraćajnih površina radi optimalne organizacije solarne elektrane i saobraćajne pristupačnosti razvodnom postrojenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.