Zrenjanin - Društvo - B92 Lokal

Ovo je nova prestonica kulture Srbije za 2025. godinu

Ministarka kulture Maja Gojković prihvatila je predlog da Zrenjanin bude Nacionalna prestonica kulture 2025. godine, saopštilo je danas ministarstvo.

Izvor: B92.net Zrenjanin
Podeli
Foto: Shutterstock/BABAROGA
Foto: Shutterstock/BABAROGA

Radna grupa za pripremu i sprovođenje programa "Prestonica kulture Srbije" donela je predlog Odluke koji je prihvatila Gojković, navedeno je u saopštenju.

Kako je istaknuto, "na osnovu pristiglih prijava, Radna grupa je ocenila da je prijava Grada Zrenjanina dobro osmišljena i da pokazuje koherentnost umetničke i dizajnerske vizije projekta utemeljenog na lokalnoj specifičnosti".

U obrazloženju je navedeno da je Zrenjanin svoju kandidaturu predstavio pod umetničkim konceptom "Meandri grada - tokovi kulture", sa idejom prožimanja grada, stvaralaca i publike.

Ministarstvo je saopštilo da u svojoj kandidaturi Zrenjanin ima "detaljno objašnjene strategije, programe i kapacitete grada".

Zrenjanin planira realizaciju svog programa u četiri celine, među kojima je "Banatsko izobilje" posvećeno multikulturalnosti i tradiciji tog kraja, a "Arhiotipija" arhitektonskom nasleđu grada uključujući i Dragišu Brašovana (1887-1965).

Kako je navedeno, celina "Ambasada kulture" je posvećena međunarodnoj saradnji i edukaciji, dok je "LOKUS" posvećen urbanoj kulturi i nudi više od 50 novih umetničkih projekata.

U saopštenju je navedeno i da Zrenjanin kandiduje deset infrastrukturnih projekata u kulturi, među kojima su prenamena srpske zadružne banke u Kuću stvaralaštva sa galerijom za savremenu umetnost i obnova Narodnog pozorišta i Amfiteatra na otvorenom.

Tu su i otvaranje studija za kreativne industrije Lokus, obnova Trga, manje intervencije u javnom prostoru (urbani džepovi), uređenje kuće Slavka Županskog (1880-1959) i uređenje kutka za decu i mlade u Muzeju.

Na Javni poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u programu "Prestonica kulture Srbije 2025", koji je bio otvoren od 15. novembra 2023. do 14. januara 2024. godine, pristiglo je osam prijava.

Početak realizacije projekta Zrenjanin - Nacionalna prestonica kulture Srbije, planiran je za 21. mart 2025. godine, najavilo je Ministarstvo kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.