Zrenjanin - Kultura - B92 Lokal

Zrenjanin prestonica kulture 2025: Evo šta podrazumeva ova titula za grad VIDEO

Radna grupa za pripremu i sprovođenje programa Prestonica kulture Srbije donela je predlog odluke koju je prihvatila potpredsednica vlade i ministarka kulture Maja Gojković, da Zrenjanin bude nacionalna prestonica kulture 2025. godine.

Izvor: B92.net, TV Prva Zrenjanin
Podeli
Printscreen/TV Prva
Printscreen/TV Prva

Zrenjanin spremno dočekuje Titulu Srpske prestonice kulture i preuzeće je od Užica 21. marta 2025. godine. U ovoj godini kulture Zrenjanin će realizovati više od 50 kulturnih i umetničkih programa, a veruju da će ova titula dovesti u Zrenjanin i veliki broj mladih i veliki broj umetnika iz Srbije, ali i turista iz celog sveta.

"Meandri grada, tokovi kulture" naziv je koncepta kojim je Zrenjanin predstavio svoju kandidaturu za prestonicu kulture 2025. godine.

"Titula, kao i prethodne titule, a kad kažem prethodne titule mislim i na titulu Evropski grad sporta i kao i brend najbolje iz Vojvodine, dakle, da je u pitanju naša manifestacija Dani piva samo pokazuju da Zrenjanin jeste perspektiva za život, perspektiva za budućnost, a dodajemo i toj tituli već treći put za redom da se nalazimo u rangu najuspešnijih gradova kao gradova budućnosti kada je u pitanju ulaganje, investiranje", rekao je Simo Salapura, gradonačelnik Zrenjanina.

Titula prestonice kulture podrazumeva 50 novih kulturnih sadržaja i 10 velikih infrastrukturnih projekata.

"Veliki deo sredstava biće izdvojeno za rekonstrukciju zgrade pozorišta, inače najstarije pozorišne sale u našoj zemlji, a takođe i za rekonstrukciju Zadružne banke i njeno pretvaranje u savremeno umetnički prostor", rekao je Salapura.

Još informacija pogledajte u video-prilogu TV Prve:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.