Zrenjanin - Ekonomija - B92 Lokal

Zrenjaninu dobio skoro 203 miliona dinara za sanaciju nekadašnje deponije uz zonu "Jugoistok"

Gradu Zrenjaninu odobrena su sredstva u iznosu od 202.905.600 dinara na osnovu Javnog konkursa za sanaciju i zatvaranje nesanitarnih deponija, koji je raspisalo Ministarstvo zaštite životne sredine.

Izvor: B92.net Zrenjanin
Podeli
Foto: shutterstock/TinnitusDoll
Foto: shutterstock/TinnitusDoll

Ugovor o dodeli sredstava je, sa ministarkom Irenom Vujović, juče u Beogradu potpisao zamenik gradonačelnika Saša Santovac. Uz Zrenjanin, sredstva su odobrena i opštinama Ruma i Požega, čiji su predstavnici takođe prisustvovali svečanosti održanoj u "Palati Srbija", navodi se na zvaničnom sajtu Grada.

Precizan naziv projekta za koji su odobrena značajna sredstva Ministarstva zaštite životne sredine glasi "Sanacija nesanitarne deponije na trasama cevovoda i retenzije u industrijskoj zoni "Jugoistok 2", faza 1 - izvođenje radova sanacije na poziciji retenzije i faza 2 - izvođenje radova sanacije na trasi cevovoda".

U pitanju je kompleksan dvogodišnji projekat, ukupne vrednosti oko 600 miliona dinara, s tim da se po jedna faza realizuje tokom ove i naredne godine, a predmet današnjeg ugovora je realizacija prve faze.

Kako je navedeno u opisu projekta, nesanitarna deponija locirana je uz saobraćajnicu Zrenjanin - Beograd i na predmetnoj lokaciji dugi niz godina odlagao se gradski komunalni otpad, sve do otvaranja sadašnje deponije, 1986. godine. Do tada deponovana velika količina otpada je stabilizovana i prekrivena slojem zemljišta, na kojem je formirano prizemno zelenilo. Cilj sanacije koja će se realizovati u dve faze jeste uklanjanje dela deponovanog otpada do “zdrave podloge” na projektovanim trasama cevovoda atmosferske kanalizacije iz industrijske zone “Jugoistok 2” i prostora namenjenog za retenziju atmosferskih voda sa pratećim sadržajima. Deo koji je planiran za sanaciju zahvata površinu od oko 5 hektara, a predviđeno je uklanjanje gornjih slojeva (nasute zemlje, peska, građevinskog i komunalnog otpada), do orijentacione kote dna planirane retenzije za atmosferske vode. Sredstva koja su danas odobrena Gradu Zrenjaninu namenjena su sufinansiranju radova u okviru prve faze sanacije, čija je ukupna vrednost 253.632.000 dinara. Ostatak sredstava obezbeđen je iz budžeta Grada Zrenjanina, a realizacija i ove aktivnosti u funkciji je ambicioznog i sveobuhvatnog programa "Zeleni Zrenjanin", strateškog ekološkog projekta podržanog u punoj meri i od strane Ministarstva zaštite životne sredine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.