Zrenjanin - Ekonomija - B92 Lokal

Zrenjanin dodeljuje bespovratna sredstva za ekonomsko osnaživanje mladih

Gradonačelnik Simo Salapura raspisao je javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za ekonomsko osnaživanje mladih na teritoriji grada Zrenjanina u 2023. godini za šta je izdvojeno 3 miliona dinara i pozvao mlade preduzetnike da konkurišu.

Izvor: B92.net Zrenjanin
Podeli
Foto: Roman023_photography/Shutterstock
Foto: Roman023_photography/Shutterstock

Podsetio je na to da je prošle godine po prvi put raspisan ovakav konkurs za koji je takođe izdvojeno 3 miliona dinara i kada je šesnaestoro mladih ispunilo uslove konkursa i dobilo sredstva, navodi se na zvaničnom sajtu Grada.

Kako je predviđeno programom na osnovu kog je i raspisan konkurs, pravo za podnošenje prijava imaju mali i mikro privredni subjekti i preduzetnici starosti do 35 godina - rođeni od 1988. godine pa nadalje.

Program dodele bespovratnih sredstava za ekonomsko osnaživanje mladih na teritoriji grada Zrenjanina u 2023. godini kao prioritet ima podršku omladinskom preduzetništvu jer ono predstavlja veliki ekonomski potencijal, izvor novih zapošljavanja, a entuzijazam i energija mladih pokretačka su snaga razvoja privrede i društva.

Opšti cilj ovog programa je sistemsko unapređenje preduzetništva među mladima, direktna podrška realizaciji njihovih preduzetničkih ideja u prvim fazama poslovanja, kao i razvoj preduzetničkih sposobnosti i kapaciteta kod mladih. Krajnji cilj Programa je povećanje svesti o važnosti omladinskog preduzetništva, kao i ostvarivanje značajnije uloge mladih preduzetnika na tržištu rada kroz razvoj njihovog poslovanja, zapošljavanje većeg broja ljudi i ostvarivanje većih i održivih prihoda.

Sredstva su namenjena:
- za subvencionisanje troškova za ulaganje u nabavku mašine/opreme/ specijalnizovanog alata,
- za subvencionisanje troškova za nabavku repromaterijala,
- za subvencionisanje troškova za nabavku računara i računarske opreme.

Sredstva se odobravaju:
1. za nabavku mašine/opreme/ specijalizovanog alata u visini od najmanje 50.000,00 dinara do najviše 200.000,00 dinara, odnosno do 75% od fakturne (kupovne) vrednosti sa PDV-om i bez zavisnih troškova nabavke, usluga instalacije, obuke za korišćenje i sl.
2. za nabavku repromaterijala u visini od najmanje 30.000 dinara do najviše 150.000 dinara, odnosno do 75% od fakturne (kupovne) vrednosti sa PDV-om i bez zavisnih troškova prevoza i sl.
za nabavku računara i računarske opreme u visini od najmanje 50.000,00 dinara do najviše 200.000,00 dinara, odnosno do 75% od fakturne (kupovne) vrednosti sa PDV-om i bez zavisnih troškova nabavke, usluga instalacije, obuke za korišćenje i sl.

Rok za predaju dokumentacije: 5. decembar 2023. godine

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.