Zrenjanin - Ekonomija - B92 Lokal

Kroz Banat 130 na sat: Dogodine početak radova na oko 100 kilometara saobraćajnice

Majstori su najavljivani više puta, ali kako stvari sada stoje prvi radovi na auto-putu Beograd - Zrenjanin - Novi Sad mogli bi konačno da počnu naredne godine.

Izvor: Novosti/S.B. Zrenjanin
Podeli
Foto: Shutterstock/Ondra Vacek
Foto: Shutterstock/Ondra Vacek

Buduća saobraćajnica će varoš na Begeju povezati sa dva najveća grada u zemlji. Put će biti dugačak oko 100 kilometara, a na njega će se vozači uključivati ili sa njega silaziti na najmanje sedam petlji.

Ministar saobraćaja Goran Vesić juče je poručio da bi putari ove kilometre trebalo da počnu da savlađuju 2024. godine. Iz prestonice, kako predviđa prostorni plan, put će kretati na budućoj petlji "Ovča", istočno od sadašnjeg ukrštanja zrenjaninskog puta.

Trasa dalje vodi između naselja Jabuka i Glogonj, gde će biti druga petlja. Sledi petlja "Kovačica", pa "Orlovat". Sledeća će biti petlja "Ečka", "Zrenjanin zapad" i "Žabalj". U nastavku, posle izlaska sa auto-puta, povezaće se Fruškogorskim koridorom na ptelji "Kać". Zrenjaninci, ali i ostali Banaćani dugo iščekuju ovaj put.

"Auto-put je nešto što Zrenjaninci, čitav Banat, ali i Vojvodina očekuje decenijama", kaže za "Novosti" gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.

"Ono što je nekad bio samo san sad je veoma blizu realizacije. Zrenjanin, ali i sva naseljena mesta uz koje prolazi auto-put će dobiti jednu novu razvojnu šansu, jedan novi investicioni potencijal. To već sada vidimo. Cene kvadrata i cene nekretnina značajno su porasle u odnosu na protekli period - upravo zbog informacije i izvesnosti realizacije ovog važnog auto-puta".

Beograd-Zrenjanin-Novi Sad dugo je među putnim prioritetima. Proglašen je za projekat od posebnog značaja za Republiku Srbiju. Početak radova se očekivao 2019, godinu kasnije, zatim 2021. pa i prošle godine - u februaru 2022.

Budući koridor je značajan ulazno-izlazni pravac kojim će se, pored intenzivnog tranzitnog i teretnog saobraćaja, odvijati i putnički saobraćaj. Veliki deo naselja na ovoj deonici gravitira ka Zrenjaninu. Iako važan za Banat, u realizaciji ga je preduhitrio Fruškogorski koridor. Ovim pravcem trenutno ne ide previše vozila. Prema nekim procenama, od Beograda do Zrenjanina dnevno prođe oko 5.000 automobila, a od Zrenjanina do Novog Sada do 9.000 vozila.

Značajan je, međutim, prilično i za fabriku "Linglong". Na predlog putara, ali i zrenjaninskih privrednika, buduća petlja "Ečka" biće pomerena ka ovom proizviđaču guma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.