Zrenjanin - Društvo - B92 Lokal

Zatvara se srednja škola u Zrenjaninu? VIDEO

Grad Zrenjanina i ceo Banat potresla je vest da će od jeseni ostati bez hemijsko-prehrambene i tekstilne škole.

Izvor: B92.net, TV Prva Zrenjanin
Podeli
Foto: Printscreen TV Prva
Foto: Printscreen TV Prva

Nakon 80 godina postojanja srednje škole "Uroš Predić" i jedna odluka grada Zrenjanina probudila je strah da će ova obrazovna ustanova od sledeće školske godine biti zatvorena.

"Dešava se nešto što je šokantno i prosto neverovatno. Mi 25. januara dobijemo jedan papir iz grada potpisan od gradonačelnika i u tom papiru čitamo da grad ne daje saglasnost na naš plan upisa i nadalje čitamo iz tog papira da je ideja da se ova škola praktično izdeli na tri dela i da će upisa naših odelenja biti ali i u nekim drugim školama, medicinskoj, poljoprivrednoj i tehničkoj", rekao je Jugoslav Bogdanović, direktor škole "Uroš Predić".

Više od 80 zaposlenih u školi strahuje da će od sledeće školske godine ostati bez posla. Zabrinutost vlada među nastavnim kadrom jer ne postoji dovoljan broj slobodnih mesta u drugim školama.

"Naravno da osećamo strah, osećamo taj pritisak koji dolazi sa svih strana sada. Ljudi su uplašeni za svoju egzistenciju, za svoj dalji život. Svi smo mi porodični ljudi, svi mi imamo našu decu, naravno da se brinemo za budućnost svih nas ovde. Uznemireni su ljudi, bez obzira kakav status imamo privatan, da li mi imamo novca ili ne, ima li novca neko od nas, da li je situiran ili nije, mi se svi jedinstveno brinemo za naš status i položaj", rekao je prof. Miloš Galić, predsednik sindikata škole.

Bez bilo kakvog prethodnog obaveštenja ili valjanog razloga ovoj školi u Zrenjaninu preti zatvaranje. Kolektiv je usaglašen da to neće dopustiti jer žele da sačuvaju tradiciju i dočekaju nove generacije.

"Šta su sve motivi i uzroci da se na ovaj način sprovede, a jedna tako kapitalna odluka koja kaže rastočićemo školu, dakle, ne bih spekulisao. Mi nastojimo da školu sačuvamo i mi verujemo da pod ovim uslovima pokrajinski sekretar izvršavati ili vlada neće doneti akt o izmeni mreže škola jer je ovo potpuno pogrešno i neadekvatno, to se tako ne radi", rekao je Bogdanović.

"Jednostavno mislim da smo u pravu, da smo na dobrom putu i da ćemo se izboriti protiv ovakve jedne nerazumne odluke koja može da se realizuje možda u nekom narednom periodu, ali ne ovako", rekao je Galić.

340 đaka upisano je ove godine u hemijsku školu "Uroš Predić", a kako su nam prvaci rekli plaše se da će oni biti poslednja generacija.

Još informacija pogledajte u video-prilogu TV Prve:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.