Zrenjanin - Društvo - B92 Lokal

Državnu pomoć dobila 52 stočara iz Zrenjanina – podeljeno ukupno 145 tona kukuruza

Pedeset dva poljoprivrednika - stočara sa teritorije Grada Zrenjanina dobilo je, na ime državne pomoći, ukupno 145.200 kilograma merkantilnog kukuruza i predstoji njegov transport i raspodela.

Izvor: B92.net Zrenjanin
Podeli
Foto: Grad Zrenjanin
Foto: Grad Zrenjanin

Kako saopštava Grad Zrenjanin, o tome je bilo reči tokom nedavnog radnog sastanka u kabinetu gradonačelnika, o čemu su razgovarali gradonačelnik Simo Salapura, predstavnik Odseka za poljoprivredu i ruralni razvoj Gradske uprave Radica Janošević i direktorka Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin Kristina Salapura. Republička direkcija za robne rezerve izvršila je bespovratnu isporuku do 15.000 tona merkantilnog kukuruza, u cilju upućivanja pomoći uzgajivačima mlečnih krava. Za tu vrstu pomoći mogla su da konkurišu registrovana poljoprivredna gazdinstva koja se bave uzgojem mlečnih krava, a mlečna krava jeste svako žensko grlo goveda starije od 24 meseca u trenutku objavljivanja javnog poziva. Stočari sa teritorije Grada Zrenjanina, koji su dobili pomoć, uzgajaju ukupno 605 krava i sleduje im 240 kilograma kukuruza po grlu, koji mogu da preuzmu nakon izdavanja odgovarajuće potvrde od strane Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin.

Republička direkcija za robne rezerve kukuruza namenjen korisnicima s ovog područja skladišti u rinfuzu u silosima u Pančevu i Ilandži, te se glavna tema razgovora u kabinetu gradonačelnika ticala organizacije i mogućnosti transporta.
"Ova pomoć će našim poljoprivrednicima, uzgajivačima mlečnih krava, svakako dobro doći i Grad Zrenjanin, u saradnji s Poljoprivrednom stručnom službom, razmatra na koji način i u što kraćem roku da merkantilni kukuruz dopremi u Zrenjanin i ovde izvrši raspodelu. Poljoprivrednici, koji za to imaju tehničkih mogućnosti, mogu kukuruz preuzeti i sami, u navedenim silosima, ali generalno to predstavlja problem, i iz tog razloga Grad Zrenjanin izlazi im u susret, što je lokalnim samoupravama sugerisano i od strane Ministarstva poljoprivrede", istakao je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.