Subotica - Sport - B92 Lokal

Subotica u trci za Evropski grad sporta

Subotica je do sada nosila epitet "grad sporta", a uskoro bi mogla biti i Evropski grad sporta. Kandidatura za ovo prestižno zvanje podneta je zvanično Evropskoj asocijaciji prestonica i gradova sporta, koja će u narednih nekoliko nedelja odlučiti da li će subotički sportisti u decembru uneti u srpsku trobojku u Evropski parlament u Briselu.

Izvor: Novosti/J. LEMAJIĆ Subotica
Podeli
Foto: Shutterstock/kizaru43
Foto: Shutterstock/kizaru43

"Sportisti su najbolji ambasadori našeg grada i promociju kakvu može uradi jedan sportista, ne može da zameni deset političara. Volimo da kažemo da nosi epitet 'grad sporta', a to možemo da ističemo s pravom jer su subotički sportisti prisutni na svim velikim takmičenjima i osvajaju veliki broj medalja . Iza ovih lepih reči krij se bogata tradicija, predani rad generacija sportskih radnika koji su iznedrili veliki broj evropskih, svetskih i olimpijskih šampiona", ističe gradonačelnik Stevan Bakić.

"Srazmerno veličini, Subotica ima veliki broj aktivnih sportista i rekreativaca, kao i dece koja se bave sportom. Lokalna samouPrava će i u budućnosti nastaviti da ulaže u sportsku infatrukturu, sportske klubove kako bi smo što višemladih uključili u čarobni svet sporta", dodao je.

Do sada je više od 3.500 gradova ponelo ovo zvanje, koje se dodeljuje u kategoriji manjih (do 22.000 stanovnika) i većih gradova (do pola miliona stanovnika), grupe gradova i regija.

"Za titulu 'Evropski grad sporta' sada ima oko 30 kandidata. Sport ocenjujemo kroz nekoliko elemenata, kaošto su kultura, socijalna inkluzija, obrazovanje... Naša ideja je da u sportu ne učestvuju samo sportisti, nego svi građani", objašnjava Hugo Alonso, generalni sekretar ACES Europe.

Kandidati daju odgovore na 12 kriterijuma za kvalifikaciju, kao što su planiranje aktivnosti, funkcionisanje klubova, investicije... Napravili smo neku finalnu evaloaciju, a konačnu odluku donećemo za nekoliko nedelja. Zvanični smo partner Uneska i zajedno radimo na poboljšanju uslova u sportu. Oni koji nose ovo zvanje postaju deo velike ekipe, mreže gradova i imaju priliku da dobiju sredstva za unapređenje sporta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.