Subotica - Društvo - B92 Lokal

Veterinari joj se bore za život: Lavić u kritičnom stanju FOTO

Mala lavica koja je primljena u četvrtak u Zoološki vrt Palić nalazi se u lošem stanju, već četvrti dan je kritično i veterinari se bore za njen život.

Izvor: Tanjug Subotica
Podeli
Foto: Tanjug/HONS
Foto: Tanjug/HONS

Pročitajte još:

Kod Subotice pronađeno mladunče lava: Ne zna se da li će preživeti

Poznato stanje pronađenog lavića u Subotici: Dobio je čak i ime

Kako je saopšteno na Fejsbuk stranici Zoo vrta, životinja je dehidrirana, slaba i neuhranjena. Veterinari su kazali da ima niz problema koji otežavaju lečenje, ali i oporavak.

"Odmah po prijemu videli su se sledeći problemi - loša krvna slika, upale u organizmu, anemija, bila je puna parazita, ispod repa je imala ranu koja je već inficirana i očigledno je bila u bolovima", navodi se u saopštenju.

Lavica je, kako se dodaje, odmah pregledana (ultrazvuk, laboratorijski pregledi krvi i uree, testovi) i primila je veterinarsku terapiju (infuziju, vitamine, različite vrste injekcija za jačanje, protiv bolova i protiv upala).

"Po reakciji na meso, deluje da nikada ranije nije dobijala meso kao hranu. Posle date terapije, počela je sama da jede, ali deluje da creva i želudac nisu u stanju da vare tj. prerade hranu i nema stolicu. U ovoj generalno lošoj situaciji može da se desi da i drugi organi otkažu, kao što su bubrezi i jetra", ističe se u saopštenju.

Takođe, dodaje se, rendgenski snimci su pokazali da lavica ima i slomljenu butnu kost na levoj nozi, a na desnoj nozi delimični prelom, pa je uprkos opasnosti od uvođenja u anesteziju, jutros operisana.

Zbog povreda kostiju, ona će i nakon operacije morati da se drži u što manjem prostoru da bi mirovala i da bi kosti mogle da joj zarastu.

"Zbog opšte slabosti organizma ne možemo je stalno držati pod blagom sedacijom, već je potrebno fizički joj ograničiti kretanje. Najvažnije u ovom trenutku je da se lavica stabilizuje i oporavi, a nakon toga ćemo zajedno sa drugim državnim organima naći najbolje rešenje za nju", saopštio je Zoološki vrt.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.