Subotica - Društvo - B92 Lokal

U Prihvatilištu za beskućnike u Subotici trenutno četiri korisnika

U proteklih nedelju dana, spas od niskih temperatura u privremenom Prihvatilištu za beskućnike pronašlo je četvoro Subotičana koje je uputio Centar za socijalni rad. Na adresi Gajeva 50 obezbeđen im je smeštaj, hrana i lekarski pregledi, a rad se odvija uz poštovanje protivepidemijskih mera.

Izvor: subotica.com Subotica
Podeli

Brigu o sugrađanima koji nemaju krov nad glavom u privremenom Prihvatilištu vode zaposleni i volonteri Crvenog krsta i organizacije "Karitas", koji su im na raspolaganju 24 časa. Uz smeštaj i tri obroka dnevno, korisnicima se po potrebi obezbeđuju adekvatna odeća i obuća, kao i lekarski pregledi, a ono po čemu je ova godina drugačija, jeste da se pridržavaju i protivepidemijskih mera po preporuci Zavoda za javno zdravlje Subotica, piše Subotica.com.

"To znači da je obavezno nošenje zaštitne maske, držanje distance i redukcija kontakata, kao i svakodnevno merenje temperature. U radu se pridržavamo preporuka koje se odnose na redovno provetravanje prostorija i dezinfekciju prostora na dnevnom nivou, odnosno svih radnih površina, podova, stolova i kreveta", kaže Ilija Đukanović, član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva.

Iako se u narednim danima očekuje otopljenje, te da dnevne temperature budu i do 10 stepeni u plusu, Đukanović ističe da za sada ne postoji namera da se Prihvatilište zatvori, te da će o tome odlučivati svi koji učestvuju u radu ovog privremenog smeštaja.

"Sagledaćemo situaciju sa Centrom za socijalnim rad, Crvenim krstom i "Karitasom", na osnovu čega ćemo doneti odluku. Ako stručna služba Centra za socijalni rad proceni, razmotrićemo, ali za sada nemamo nameru da zatvaramo", poručuje Đukanović.

Za potrebe rada privremenog Prihvatilišta za beskućnike ove godine je iz gradskog budžeta izdvojeno 500.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.