Subotica - Društvo - B92 Lokal

U planu izgradnja i obnova 10 kilometara ulica u gradu

Nakon godine koja je po visini ulaganja, bila jedna od boljih, pred preduzećem za upravljanje putevima, urbanizam i stanovanje je još jedna godina u kojoj ih očekuje veliki broj projekta.

Izvor: subotica.com Subotica
Podeli
Ilustracija/Foto: Predrag Lukic/Shutterstock
Ilustracija/Foto: Predrag Lukic/Shutterstock

Planirana je izgradnja pet kilometara ulica, koliko će biti i rehabilitovano, uređenje atarskih puteva, biće izdvojena sredstva za ulice koje nisu regulisane, radi se projekat za izgradnju parka, a predviđeno je i uređenje oko 6 hiljada kvadrata javnih površina, piše Subotica.com.

Prošlu godinu JP za upravljanje putevima, urbanizam i stanovanje započelo je sa 100 miliona manje nego tekuću, a ispostavilo se da je to bila jedna od bogatijih godina kada su ulaganja u pitanju.

"Prošlu godinu počeli smo sa 630 miliona, a ovu sa nekih 100 miliona više, sa oko 740 miliona. Završili smo 2023. sa rekordnim ulaganjima od preko milijardu i sto miliona dinara. Ove godine nas očekuje izgradnja 5 kilometara ulica, kao i 5 kilometara rehabilitacije ulica. Za nas nije ni prestajala građevinska sezona. Danas se izvode radovi na proširenju Milutina Uskokovića, sutra već krećemo sa asfaltiranjem Oromske na Malom Radanovcu, kao i sa rehabilitacijama, od kojih su neke Jožefa Atile, Nikole Kujundžića, odakle idemo u Kertvaroš. Tu su ulice Ištvana Kizura, zatim proširenje 51. divizije od Majšanskog puta do Jovana Mikića, a nastavlja se i proširenje ulice Proleterskih brigada u delu od Zorkine do Ferenca Bodrogvarija", kaže Ognjen Golubović, direktor JP za upravljanje putevima, urbanizam i stanovanje.

Kao i prošle, i ove godine radiće na asfaltiranju ulica, za šta je planiran budžet od 150 miliona dinara.

"Jedna od prvih ulica biće Ljermontova na Makovoj, zatim produžetak Jovana Mikića, za koju je bilo puno zahteva građana. Posle toga krećemo sa ulicom Kun Ernesta u Železničkom naselju, onda imamo i prigradska naselja - Matka Vukovića u Tavankutu, Cvetna u Malom Radanovcu, Borisa Kidriča u Čantaviru, odnosno Školska u Hajdukovu", objašnjava Golubović.

Određeni deo sredstva namenjen je i za uređenje 15 kilometara atarskih puteva, i to najviše u Tavankutu, Maloj Bosni i Ljutovu, kao i u Bačkim Vinogradima i Hajdukovu. Uz to, 15 miliona dinara namenjeno je nasipanju ulica grebanim asfaltom i tucanikom, kao i 10 miliona dinara za rekonstrukciju biciklističkih staza.

"Već nekoliko godina unazad izdvajamo novac za biciklističke staze, što će se realizovati krajem godine, nakon što bude izrađena studija biciklizma u Subotici. Još jedna od lepih stvari jeste izrada projekta parka u Kireškoj ulici, odnosno Partizanskih baza. Takođe, u planu je uređenje 6.000 kvadrata javnih površina javnih parkinga koji nisu u sistemu JKP "Parking". Jedan deo bi bio na Prozivci oko Jo Lajoša i Blaška Rajića, a drugi oko Aleje maršala Tita na Radijalcu", zaključio je Golubović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.