Subotica - Društvo - B92 Lokal

Subotici potrebne nove autobuske linije: Povezuje se industrijska zona?

Nova studija unapređenja javnog gradskog i prigradskog prevoza u Subotici predviđa uvođenje novih autobuskih linija od naselja Makova sedmica i Prozivka do industrijske zone u Malom Bajmoku.

Izvor: RTV Subotica
Podeli
Ilustracija/Foto: AstroStar/Shutterstock
Ilustracija/Foto: AstroStar/Shutterstock

Za tako nešto biće potrebna i nova vozila, a u tom pravcu lokalna samouprava razmatra i uvođenje privatnih partnera, piše RTV.

Sadašnje linije subotičkog javnog prevoznika ustrojene su pre 15 godina. U međuvremenu je izgrađena industrijska zona, u kojoj radi 6.500 radnika, a koji nemaju adekvatnu autobusku vezu sa najgušće naseljenim delovima Subotice, poput Prozivke.

"U momentu otvaranja naše industrijske zone, na zapadu našeg grada, sever, istok i jug našeg grada nisu povezani. Nova saobraćajna studija je napravila reinženjering linija i te linije sada sve povezuju kao ciljno odredište Mali Bajmok, koji do sada nije bio adekvatno povezan. I zato verujem da ćemo u nekoj budućnosti, kako god to bilo, taj problem funkcionisanja sa industrijskom zonom prevazići i rešiti", kaže direktor JP "Suboticatrans" Dejan Ljubisavljević.

To su zahtevali i sami građani, kroz anketu koja je rađena za potrebe studije unapređenja javnog gradskog prevoza. I oni traže uvođenje novih linija.

"Kao što je linija Aleksandrovo, ulicom Braće Radić, sve do Malog Bajmoka, odnosno industrijske zone, gde bi južni i istočni deo grada se mogao povezati. Svakako bi trebalo jedan deo linija i iz pravca Makove sedmice, opet putem Lifke, do Malog Bajmoka, uvesti kao novu liniju. Naravno, određene stare linije bi trebalo korigovati, da se ne poklapaju neki polasci i da nemamo praznog hoda u samom funkcionisanju transportnog sistema. Međutim, za sve to je potrebno i da se adekvatan vozni park obezbedi", smatra gradski sekretar za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj Radoslav Vukelić.

A za tako nešto samo preduzeće sredstava nema, a čini da se ni lokalna samouprava više ne želi da sipa stotine miliona u njihove rezervoare bez kraja, zbog čega su na poslednjoj sednici Skupštine i pokrenuli pitanje javno-privatnog partnerstva.

U kom pravcu vozi Suboticatrans, znaćemo do kraja godine, kada se očekuju i prvi koraci u realizaciji ove studije, odnosno inicijative.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.