Subotica - Društvo - B92 Lokal

"Posla za građevince uvek ima" – plate sve više i više?

U holu Građevinskog fakulteta održana je tradicionalna manifestacija "Dan građevinarstva" u cilju promocije građevinske struke koja je, kako navode organizatori, sve traženija i sve plaćenija.

Izvor: subotica.com Subotica
Podeli
Ilustracija/Foto: ZoranOrcik/Shutterstock
Ilustracija/Foto: ZoranOrcik/Shutterstock

"Za građevince posla uvek ima", ističe budući rukovalac građevinskom mehanizacijom Dominik Lerinc i dodaje da ne brine za zaposlenje.

"Ovo je jako traženo zanimanje, siguran sam da neću čekati na posao. Zadovoljan sam Politehničkom školom koja nam je omogućila praksu u kompaniji "Vojput". Tamo sam naučio da vozim greder, bager i druge mašine", ističe Lerinc.

Kako su građevinci sve traženiji na tržištu rada, ne čudi što poslednjih godina raste interesovanje osnovaca za upis Politehničke škole.

"Mogućnosti su brojne. Za zanatska zanimanja su poslovi obezbeđeni, na radno mesto se ne čeka, a i plate su sve više i više. Tehničarska zanimanja sve više idu u pravcu povezivanja sa IT sektorom i građevina postaje sve atraktivnije područje rada", priča Iso Planić, direktor Politehničke škole.

Arhitektonski tehničar je tradicionalno najpopularniji obrazovni profil u ovoj školi.

"Arhitektura me zanima još od detinjstva, a Politehnička škola je ispunila moja očekivanja, imamo odlične uslove za učenje i praksu. Planiram da nastavim arhitekturu", priča Vanja Arnaut.

Po završetku srednje škole, mladi iz Subotice i okoline koje zanima građevinska struka, imaju mogućnost da školovanje nastave u svom okruženju.

"Ovaj fakultet mi pruža velike mogućnosti. Najvažnije je da se prati napredak i razvoj tehnologije i učimo kako da je primenjujemo", ističe Stefan Drinić, student geodezije.

Da se veliki značaj pridaje savremenoj tehnologiji potvrđuje i prof. dr Milan Trifković, dekan Građevinskog fakulteta i dodaje da postoji potreba za mladim stručnjacima.

"Posla za mlade iz građevinske struke ima. Pogledajte koliko se gradi. Mene makar jednom nedeljno pozovu iz neke građevinske firme da pitaju imamo li dva, tri stručnjaka koja bi odmah zaposlili. Firme ne prave problem ni oko stipendiranja", zaključuje Trifković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.