Subotica - Društvo - B92 Lokal

Od sada će i oni moći da voze po Subotici: Slepi i slabovidi dobili tandem bicikle

Kako bi slepim i slabovidim osobama pomogli i povećali njihovu mobilnost, neformalno udruženje "Biciklom do čistijeg vazduha" iz Subotice svojim sugrađanima poklonilo je dva tandem bicikla, specijalno dizajnirana za slepe i slabovide.

Izvor: Novosti/J. L. Subotica
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Suština ovog projekta je da se omogući slepim i slabovidima da voze bicikl, što na prvi momenat deluje teško, pa skoro i nemoguće, ali evo upravo ove tandem bicikle to omogućavaju, da ta slepa ili slabovida osoba sedi pozadi, a napred sedi osoba koja dobro vidi, pratilac, prijatelj ili član porodice. Ta osoba u suštini upravlja, dok osoba pozadi isto aktivno učestvuje u samom procesu vožnje time što okreće pedale, može da koči i da menja brzine, to su bicikle specijalno dizajnirane za to", pojašnjava Goran Gabrić, u ime neformalne grupe "Biciklom do čistijeg vazduha".

Tandem bicikle će stajati u dvorištu Udruženja slepih i slabovidih, odakle će svaki od skoro 500 članova moći da ih iznajmi i provoza se.

"Ovo nam puno znači, jer i slepi i slabovidi vole da budu fizički aktivni. Iako još uvek nisam učestvovala u vožnji, nadam se da hoću. Vozićemo se zajedno, volela bih da prva vožnja bude na Palić i da uživamo u njegovim lepotama", kaže Danijela Pejić, koja je zaposlena u Udruženju slepih i slabovidih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.