Subotica - Društvo - B92 Lokal

Kraj pandemije korona virusa?

Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Subotici Nebojša Bohucki izjavio je danas da je smanjen broj građana koji su zaraženi koronom, ali da raste broj obolelih od gripa.

Izvor: Beta Subotica
Podeli
Ilustracija/Foto: samrana3003/Shutterstock
Ilustracija/Foto: samrana3003/Shutterstock

"Uvek je broj obolelih veći nego što je zvanično prijavljeno. Što je neka bolest teža, to je realnije da pacijenti zatraže lekarsku pomoć, dok kod blažih simptoma to često nije slučaj pa se većina građana leči u kućnim uslovima", naveo je Bohucki.

Trenutno su prisutni razni virusi, pa se pacijenti najčešće javljaju sa simptomima respiratornih infekcija kao što je grip, ali, kako je istakao epidemiolog, broj obolelih od korone ne raste.

"Na nivou okruga imamo od 50 do 100 obolelih od gripa, pa je i to jedan od razloga zašto se ljudi javljaju u Respiratornu ambulantu. Na nivou Severnobačkog okruga na dnevnom nivou imamo između 20 i 30 pozitivnih na koronu. Brojevi su stabilni, a takva je situacija i na nivou države", rekao je Bohucki.

Takođe je rekao da je nova podvarijanta omikron soja, koji je nazvan "kraken", označen kao najprenosiviji soj do sada, ali sa blažim simptomima.

"Ova subvarijanta omikrona prvi put je registrovana u novembru prošle godine u SAD-u i polako postaje dominantan soj planetarno. Došao je u Evropu a verovatno i kod nas. On je apsolutno najzarazniji od svih, ali daje najblažu kliničku sliku. To je virus koji se brzo širi, većinu nas će dohvatiti, međutim neće dovesti do teške kliničke slike", objasnio je Bohucki.

On je ocenio da se nakon ovog soja može očekivati i kraj pandemije korona virusa.

Podsetio je da je nošenje maski i dalje obavezno u zdravstvenim ustanovama i u domovima za smeštaj starih osoba i pozvao starije od 50 godina da se vakcinišu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.