Novi Sad - Servisne informacije - B92 Lokal

"NS Patrol" od početka meseca zabeležio više od 700 prekršaja

Novosađani su za nepunih mesec dana od uvođenja novosadskog "Oka sokolovog", poznatijeg kao "NS Patrol", napravili 759 prekršaja u saobraćaju koji je ovaj sistem snimio ili 28 prekršaja Novosađana na dnevnom nivou.

Izvor: NS Uživo Novi Sad
Podeli
Ilustracija/Editorial credit: bibiphoto / Shutterstock.com
Ilustracija/Editorial credit: bibiphoto / Shutterstock.com

Sistem od 3. maja kontroliše uži i širi centar grada

Gradska uprava za inspekcijske poslove – Sektor komunalne milicije od početka 2023. godine je otpočela sa testiranjem sistema za snimanje prekršaja "NS Patrol", a nadležni za NS Uživo navode da se od početka rada sistema, 3. maja, kontroliše uži i širi deo centra grada i da trenutno ne obilazi prigradska naselja.

"Sam sistem prevashodno nije osmišljen za punjenje budžeta već za uvođenje komunalnog reda", rekli su iz Grada za portal NS uživo.

Osam dana za dostavljanje podataka nadležnim organima

Sistem za snimanje prekršaja ugrađen je na ukupno pet motornih vozila, kao i na 10 električnih bicikala i kontrolisaće nepropisno parkirana vozila na površinama koje za to nisu predviđene planskim dokumentima Grada, kao što su ulice, trotoari, pešačke staze, zelene površine.

"Ukoliko lice koje je izvršilo prekršajnu radnju nije zatečeno na licu mesta, vlasnik vozila ili stvari, obavezan je da Gradskoj upravi nadležnoj za inspekcijske poslove, u roku od osam dana od dana saznanja za učinjeni prekršaj, dostavi potpune i tačne podatke o identitetu lica i dokaz na osnovu kojeg se na nesporan način može utvrditi da je to lice izvršilo radnju. Dokazom će se smatrati pisana izjava overena od strane nadležnog organa", istakli su.

Novčane kazne za prekršaje od 5.000 do 150.000 dinara

Nakon dostavljanja pisane izjave za prekršioce su predviđene novčane kazne i to u iznosu od 5.000 dinara za fizičko lice, 25.000 za pravno lice, 10.000 dinara za odgovorno lice u pravnom licu i 15.000 dinara za preduzetnike.

Odluka o uređenju Grada Novog Sada takođe predviđa da ukoliko stranka ne dostavi podatke o učiniocu prekršaja ili se ne izjasni na obaveštenje, izdaje se prekršajni nalog u visini novčanog iznosa od 75.000 dinara za pravno lice, 25.000 dinara za odgovorni lice u pravnom licu, sa 50.000 kazniće se preduzetnici, a fizička lica sa 25.000.

Kazne su predviđene i za parkiranje na javnim zelenim površinama, čiji smo svakodnevni svedoci. Naime, kazne će ići od 25.000 dinara za fizička lica, preko 150.000 za pravna lica, 25.000 dinara za odgovorni lice u pravnom licu i 75.000 dinara za preduzetnika.

Odlukom o obavljanju komunalne delatnosti održavanje javnih zelenih površina takođe se predviđa da ukoliko stranka ne dostavi podatke o učiniocu prekrašaja ili ne izjasni se na obaveštenje izdaće se prekršajni nalog u visini novčanog iznosa od 150.000 dinara za pravno lice, odgovorno lice u pravnom licu platiće kaznu 25.000 dinara, preduzetnik 75.000 dinara i fizičko lice 25.000 dinara.

"Za sve predviđene novčane kazne koje se uplate u roku od osam dana uplaćuje se polovina gore navedenog iznosa. Ukoliko stranka ne izvrši uplatu po izdatom prekršajnom nalogu u zakonom propisanom roku isti se dostavlja prekršajnom sudu, radi izvršenja", potvrdili su nadležni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.