Novi Sad - Društvo - B92 Lokal

U toku rekonstrukcija železničke stanice na brzoj pruzi: Evo kako će izgledati VIDEO

Uoči puštanja u saobraćaj brze pruge od Beograda do Novog Sada, stanična zgrada železničke stanice u Novom Sadu delimično je preuređena, kada je ugrađen lift koji spaja hol i perone stanice, a urađeni su i sadržaji za decu, čekaonica na prvom spratu, fasada prema peronima i prostor ispred stanične zgrade.

Izvor: eKapija Novi Sad
Podeli
Radovan Vujovic/Shutterstock.com
Radovan Vujovic/Shutterstock.com

Ipak to je, ispostaviće se, bila samo prva faza sređivanja ove stanične zgrade, čiji je centralni hol sa šalter salom u međuvremenu zatvoren za putnike, a oni su preusmereni u manji, bočni hol stanice gde su otvoreni privremeni šalteri i koridor za protok putnika u dolasku i odlasku. U centralni hol uselili su se majstori kada su krenuli i znatno ozbiljniji građevinski radovi u staničnoj zgradi, u odnosu na prvu fazu radova, prenosi eKapija.

Radovi druge faze rekonstrukcije železničke stanice Novi Sad se odvijaju u sklopu projekta izgradnje brze pruge između Novog Sada i Subotice, za brzinu vozova od 200 kilometara na sat, podsećaju iz Infrastrukture železnice Srbije.

"Ovi radovi obuhvataju završetak zamene mermernih površina na kompletnoj staničnoj zgradi, završetak izolatorskih radova na ploči stanične zgrade, kao i završetak svih kolosečnih kapaciteta u stanici Novi Sad. Radovima druge faze rekonstrukcije obuhvaćena je i zamena kompletne stolarije u staničnoj zgradi, kao i uređenje šalterskih prostorija, a ovi poslovi su u završnoj fazi. U staničnom vestibilu izgrađena je i galerija i u toku je postavljanje staklene ograde, a izvode se i radovi na zameni mermernih površina u kompletnom vestibilu", preciziraju u Infrastrukturi.

U staničnim čekaonicama, kako dodaju, u toku je zamena mermera, kao i elektro i termo-tehnički radovi.

"Kada radovi u unutrašnjosti stanične zgrade kompletno budu završeni, počeće i parterno uređenje prostora ispred železničke stanice Novi Sad. Bilo je neophodno izmestiti šaltere putničkih blagajni, čekaonice, toalete da bi se ovi radovi mogli izvoditi. Ovo izmeštanje je izvedeno u malom holu koji je opremljen sa četiri šaltera putničkih blagajni, čekaonicama i toaletom, a stanična zgrada podhodnikom je povezana sa svim peronima, tako da se putnici usmeravaju ka vozovima", naglašavaju u Infrastrukturi.

Rekonstrukcijom stanice Novi Sad, kako su saopštili iz ovog preduzeća, obuhvaćeni su i radovi u tehničkim prostorijama – Centru za daljinsko upravljanje, Telekomandi, prostorijama otpravnika vozova, relejnim i TK prostorijama, kao i u drugim tehničkim prostorijama. Svi radovi u stanici Novi Sad su u završnoj fazi i planirano je da narednih meseci budu u potpunosti okončani, navode u Infrastrukturi.

Radove izvodi konzorcijum Kineskih železnica, u okviru izgradnje brze pruge Novi Sad – Subotica za 200 kilometara na sat.

Kada je reč o puštanju u saobraćaj deonice brze pruge od Novog Sada do Subotice, iz države je nedavno najavljeno da će radovi biti završeni do kraja leta, a da će saobraćaj biti uspostavljen do kraja godine. Prva deonice brze pruge od Beograda do Novog Sada u saobraćaj je puštena u martu 2022. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.