Novi Sad - Društvo - B92 Lokal

Još 25 miliona za rekonstrukciju dvorca Kaštel u Temerinu

U 2024. godini planirano je dodatnih 25 miliona dinara za radove na dvorcu Kaštel u Temerinu.

Izvor: Tanjug Novi Sad
Podeli
TANJUG/ Ministarstvo kulture/ Dario Konstantinović/ bg
TANJUG/ Ministarstvo kulture/ Dario Konstantinović/ bg

Ministarka kulture Maja Gojković posetila je juče spomenike kulture u Temerinu - Mesnu zajednicu Bački Jarak i dvorac "Kaštel", saopštilo je Ministarstvo.

Gojković je tom prilikom istakla da je "restauracija dvorca 'Kaštel' izuzetno važna", i podsetila da je ušao u izbor eksperata koji su 2022. godine posetili sve dvorce, vile i letnjikovce na teritoriji Srbije i za rekonstrukciju izabrali deset.

"'Kaštel' je zahtevao intervenciju odmah i treba ga prevesti u namenu koja će biti zadovoljavajuća za kulturne potrebe jednog mesta s obzirom da ima veliki turistički potencijal i kulturno-istorijsku vrednost", ukazala je Gojković

Prema njenim rečima, Ministarstvo kulture je u okviru prve faze uložilo 20 miliona dinara za radove na prednjoj strani fasade, koja je završena, a u ovoj godini je planirano dodatnih 25 miliona dinara.

"Ministarstvo kulture od 2022. godine pomaže opštini Temerin i konkursima koji se odnose na kulturno nasleđe izdvojili smo tri miliona dinara za izradu projektno-tehničke dokumentacije, a zatim skoro 17 miliona dinara za radove i na prednjoj strani fasade koja je završena", napomenula je ministarka.

Na ovogodišnjem konkursu Ministarstva kulture opština Temerin je konkurisala za projekat koji se odnosi na kulturno nasleđe, a Gojković im je donela "dobre vesti, odnosno da je Ministarstvo izdvojilo 25 miliona dinara za nastavak radova i zadnju fasadu dvorca."

Prema njenim rečima, Ministarstvo će po potrebi obezbediti i dodatna sredstva, jer je kod starih objekata od istorijske vrednosti, kojima se vraća izvorni izgled, neophodno voditi računa o svakom detalju i često se pojavi neka nepredviđena dodatna intervencija.

"Dvorac je zaista lep objekat koji će značiti i za razvoj Temerina. Sa predsednikom opštine sam razgovarala i o njegovoj nameni. Najvažnije je kada završite obnovu da imate neku lepu ideju i da znate šta ćete dalje sa tim objektom i kako će moći da bude održiv", napomenula je Gojković.

Prema njenim rečima, u planu je izgradnja nove škole, s obzirom na to da se u dvorcu nalazi srednjoškolska ustanova.

Gojković je napomenula da je pokrajinska administracija obećala da će u narednom periodu jedan od projekata biti izgradnja nove škole, u koju bi bili preseljeni đaci iz "Kaštela".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.