Novi Sad - Hronika - B92 Lokal

Napadnut sveštenik u Novom Sadu: Oglasila se Eparhija bačka

Juče je u poslepodnevnim časova, u novosadskom naselju Liman, fizički napadnut sveštenik novosadske crkve B. M. prilikom obavljanja redovnih parohijskih dužnosti.

Izvor: B92.net Novi Sad
Podeli
AstroStar/Shutterstock
AstroStar/Shutterstock

Napad je izvršio za sada nepoznati muškarac koji je na ulici, pred svedocima, ničim izazvan, udario sveštenika i zatim se brzo udaljio u nepoznatom pravcu.

Incident je prijavljen novosadskoj policiji i u toku je istraga, navodi se u saopštenju Eparhije bačke.

"Očigledno je da je ovaj napad motivisan svakodnevnim i sve izražajnijim medijskim pohodima na Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC), naročito poslednjih meseci i dana, kada se na direktnom udaru poznate medijske anticrkvene i antisrpske armade ponovo našla Eparhija bačka i njena Crkvena opština novosadska zbog misijske delatnosti u srpskom narodu, očigledno uspešne", piše u saopštenju.

Prema njihovim navodima, "poslednjih dana su rečeni mediji i njihovi pokrovitelji svoj govor mržnje usmerili protiv želje i inicijative pravoslavnih vernika da se izgradi spomen-hram Svetih mučenika bačkih na Limanu, gde više desetina hiljada vernika nemaju svoju parohijsku crkvu".

I gradonačelnik osudio napad

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić najoštrije je osudio jučerašnji napad na sveštenika Eparhije bačke.

"Najoštrije osuđujem napad na sveštenika Eparhije bačke koji je juče u naselјu Liman fizički sprečen da obavi svoju parohijsku dužnost. Plašim se da je ovo proizvod užasne kampanje mržnje prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, koju danima unazad sprovode neke političke grupe i organizacije. Ne želim da prihvatim činjenicu da je u Novom Sadu ugrožena bezbednost sveštenim licima, kao i bilo kom građaninu bez obzira na nacionalnu ili versku pripadnost. Molim sugrađane da ne dozvole da na nas dele neki politički motivisani pojedinci, da šire mržnju i bacaju lјagu na naš grad. Apelujem na nadležne državne organe da pod hitno privedu pravdi napadača na sveštenika Srpske pravoslavne crkve", rekao je Milan Đurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.