Novi Sad - Ekonomija - B92 Lokal

Vučević, Nedimović i Božić posetili poljoprivredna gazdinstva u Kaću i Futogu

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić posetili su danas poljoprivredna gazdinstva u Kaću i Futogu.

Izvor: B92.net Novi Sad
Podeli
Foto: Grad Novi Sad
Foto: Grad Novi Sad

Domaćin Branko Lakić u Kaću se bavi voćarstvom, uzgojem jabuka na površini od blizu 4 jutra zemlje. On se zahvalio Ministarstvu na podršci za nabavku protivgradne mreže, kao i Pokrajinskom sekretarijatu na subvenciji za kupovinu novog traktora, saopšteno je iz Grada Novog Sada.

Porodica Pejić u Futogu bavi se ratarstvom i povrtarstvom, uzgajaju kupus, šaragrepu, krompir, kukuruz, pšenicu i soju na 120 jutara tzemlje. Oni do sada nisu konkurisali za subvencije države, ali bi im bila potrebna podrška oko hladnjače i hale, jer im je namera da prošire delatnost.

"Grad je operativno zadužen da se bavi zakupom poljoprivrednog zemljišta kako diktira Ministarstvo i to je veoma bitna tema za poljoprivredu. Uskoro ćemo prezentovati jedan lep projekat za pčelare u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom koji će biti povezan i sa zaštitom životne sredine. Namera nam je da se podignu pašnjaci za pčele, a time bi doprineli i zelenom fondu na obodima grada, pa tako i uticali na kvalitet vazduha. Verujem u politiku kada ministri nisu u kabinetima nego se na terenu sastaju sa građanima, jer su sve teme o kojima se mora razgovarati osetljive i mora se dobro balansirati", istakao je gradonačelnik Vučević.

Foto: Grad Novi Sad
Foto: Grad Novi Sad

"Pejići samo rade i ništa ne pitaju, pa sam ih upoznao sa mogućnostima koje nudi država. Biće mi zadovoljstvo da realizujemo njihove inicijative, posebno u sektoru povrtarstva. Ovo će biti najizdašnija godina od 2012. po količini robe koju ćemo imati u voćarstvu, a cene su sasvim pristojne, i mislim da ovog puta nećemo imati problema. Krenuli su prvi otkupi malina, cene su visoke, ali sam radostan što će proizvođači moći dobro da prihoduju", naglasio je ministar Nedimović.

Prema rečima sekretara Božića, kod Pokrajine je u fokusu mali poljoprivrednik. On je naglasio da su rezultati Konkursa za navodnjavanje objavljeni, te da će biti dodeljeno 707 ugovora vrednih ukupno 370 miliona dinara.

"Na Konkursu za mlade dodelili smo 200 miliona dinara za 171 poljoprivredno gazdinstvo koje započinje svoju delatnost", istakao je Božić i dodao da će podrška poljoprivredi u raznim oblastima biti nastavljena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.