Novi Sad - Društvo - B92 Lokal

Zvanično: Zabranjeno korišćenje mobilnih telefona u školi

Odluka o zabrani nošenja mobilnih telefona u školu stupila je na snagu u sredu u OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" u Sremskoj Kamenici, što predstavlja prvu odluku ovog tipa na poručju Novog Sada.

Izvor: Dnevnik.rs/D. Klašnja Novi Sad
Podeli
Foto: Shutterstock/Ground Picture
Foto: Shutterstock/Ground Picture

Nakon one prvobitne, da škole samoinicijativno mogu ukinuti korišćenje mobilnih telefona kod đaka, koju je u decembru 2022. godine donelo Ministarstvo prosvete, u toj osnovnoj školi sazvani su Savet roditelja i Učenički parlament, koji su jednoglasno podržali inicijativu.

"Svi roditelji, predstavnici svih 51 odeljenja u školi, složili su se sa predlogom o zabrani nošenja mobilnih telefona u škol", objasnio je za "Dnevnik" direktor OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" Dejan Merdanović.

"Nakon toga, naš Školski odbor doneo je odluku o ukidanju mobilnih telefona, a osam dana nakon toga izmenili smo pravilnik, da bi juče, 22. marta, ta odredba stupila na snagu", kazao je Merdanović.

Kako dodaje direktor škole, cilj inicijative je podsticanje socijalizacije kod dece, koja su odmah po izlasku iz učionice koristila mobilne telefone. Kako đaci i kod kuće provode mnogo vremena ispred monitora svojih kompjutera, na ovaj način biće više usmereni na međusobno druženje na odmorima i u učionicama.

Pravilnikom škole utvrđene su i sankcije za prestup usvojene odredbe. Đake će, kako je navedeno, kontrolisati dežurni nastavnik. Za prvi prestup učenik će dobiti opomenu, nakon čega slede ukor odeljenjskog starešine, te ukor odeljenjskog veća – što predstavlja lakše povrede pravilnika, dok više takvih vodi ka težim kaznama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.