Novi Sad - Društvo - B92 Lokal

Važni investitori stižu u Novi Sad

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Igor Crnobarac, članica Gradskog veća za budžet, finansije i investicije Adrijana Mesarović i šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Milenko Malešev održali su danas radni sastanak sa predstavnicima kineske kompanije "Lianbo".

Izvor: B92.net Novi Sad
Podeli
Foto: Grad Novi Sad
Foto: Grad Novi Sad

Ta kompanija spada u vodeće, kada je reč o proizvodnji vrhunskih automobilskih motora i motora novih energetskih vozila čiji su klijenti između ostalog "Volkswagen" i "Audi", saopštava Grad Novi Sad.

U razgovoru, zamenik gradonačelnika Igor Crnobarac je najpre istakao dugogodišnje iskreno prijateljstvo naroda Republike Srbije i Narodne Republike Kine, kao i značaj saradnje dve zemlje u različitim oblastima, poput privrede, kulture i obrazovanja. Tema sastanka bila je investiranje u otvaranje proizvodnih kapaciteta u Novom Sadu gde predstavnici kineske kompanije planiraju otvaranje fabrike za proizvodnju komponenti za automobilsku industriju.

Nakon istraživanja tržišta na teritoriji Evropske Unije, prevashodno u Mađarskoj, Poljskoj i Rumuniji predstavnici kompanije "Lianbo" su u procesu donošenja odluke da dođu u Republiku Srbiju i da započnu poslovanje u našoj zemlji, a podršku za to su dobili i od Ambasade NR Kine u Srbiji. Za Srbiju su zainteresovani i zahvaljujući tome što njihovi kupci već posluju u našoj zemlji, a to su kompanije "Contintal", "Nidek" i "Brose". Cilj je da se svi kupci njihovih proizvoda iz EU snabdevaju iz fabrike koja će biti stacionirana u Srbiji, a vrednost ove investicije je oko 80 miliona evra.

Na sastanku je zaključeno da je obostrana težnja da se nastavi sa intenziviranjem aktivnosti u vezi sa dolaskom ove kineske kompanije u Novi Sad, koji važi za grad sa izuzetno povoljnom investicionom klimom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.