Novi Sad - Društvo - B92 Lokal

Uskoro novina u autobusima – uređaji za brojanje putnika

Javno gradsko saobraćajno preduzeće “Novi Sad” raspisalo je javnu nabavku 71 uređaja za brojanje putnika u autobusima, čija vrednost je procenjena na devet miliona dinara.

Izvor: nsuzivo.rs Novi Sad
Podeli
Foto, ilustracija: Shutterstock/AstroStar
Foto, ilustracija: Shutterstock/AstroStar

Kako se navodi u tekstu tendera, sistem za brojanje putnika treba da obezbedi tačan broj prevezenih putnika, kao i broj putnika u vozilu u bilo kom trenutku, pomoću senzora koji bi trebalo da budu postavljeni na svim vratima, prenosi NSuživo.

Sistem treba da je najmanje 95 odsto pouzdan, da ima aplikaciju kako bi se formirala baza podataka, kao i izveštaje o protoku putnika u autobusima. Takođe, sistem treba da razlikuje ulazak i izlazak putnika na svim vratima i da registruje na kojoj stanici je došlo do izmene, piše Dnevnik.

"Cilj uvođenja sistema je optimizacija reda vožnje, a time i značajne uštede u realizaciji, koje se mogu ostvariti pravilnim predviđanjem tokova putnika", navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Svi izveštaji treba da imaju informacije o datumu, linijama, polascima i garažnim brojevima autobusa, vremenima polaska sa same stanice. Treba da se prikupljaju i informacije o tome koliko se autobus zadržava na kom stajalištu, kao i koliko je tačno putnika ušlo, a koliko ih je izašlo iz autobusa.

Uređaji treba da se instaliraju u 21 solo autobus (sa troje vrata) i u dva zglobna autobusa (sa četvoro vrata). Zahteva se garancija na minimalno dve godine, a rok za implementaciju je tri meseca, dok se ponude mogu predati do 27. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.