Novi Sad - Društvo - B92 Lokal

U novosadskom naselju se planira kompleks za 6.000 ljudi – gradiće se škola, pijaca, dom za stare

Izmene i dopune Plana detaljne regulacije Mišeluka 2 u Novom Sadu obuhvataju tri lokaliteta - nekoliko parcela na Tatarskom brdu (4069/2, 4068/5, 4068/2, 4068/3, 4068/4, 4081 i 4082), parcele broj 5188/5 i 5188/9 i parcele na preseku Sremske Kamenice i Petrovaradina.

Izvor: eKapija/A.K. Novi Sad
Podeli
Ilustracija/Foto: Gorloff-KV/Shutterstock
Ilustracija/Foto: Gorloff-KV/Shutterstock

PDR-om je utvrđena namena prostora u okviru Lokaliteta 1 za zaštitno zelenilo i saobraćajnu površinu, Lokaliteta 2 za porodično stanovanje i saobraćajnu površinu i Lokaliteta 3 za višeporodično stanovanje i saobraćajnu površinu, piše eKapija.

Prostorna celina Mišeluk - Tatarsko brdo obuhvata stambenu zonu Mišeluk 2, površine 93,4 hektara. Planira se da na ovom prostoru živi oko 6.000 stanovnika. Prostor je zaposednut bespravnom gradnjom, što je veliko ograničenje pri planiranju prostora i definisanju uslova za uređenje i izgradnju, navedeno je u Izmenama i dopunama PDR Mišeluka 2.

Višeporodično stanovanje se planira na zaravnjenom prostoru uz glavnu saobraćajnicu. Ovde se planira i prostor za centar i blok javnih službi.

Prostor je podeljen na dve celine - višeporodično i porodično stanovanje.

Celina 1 zauzima severni i istočni deo prostora. Planira se izgradnja objekata pretežne spratnosti P+2 u otvorenim blokovima u kojima dominira zelenilo i uređene slobodne površine. Planiraju se i površine za opštegradski centar, zelenu pijacu. U istočnom delu u planu su osnovna škola i predškolska ustanova. U južnom deu predviđa se gradnja kompleksa doma za stare. U severnom delu planira se zona zelenih, parkovski uređenih površina.

U zapadnom delu preovladava porodično stanovanje. Ovde se nalazi i kompleks napuštene kasarne, kojoj će se naći namena nakon što se Vojska Srbije i Grad Novi Sad dogovore oko rešavanja imovinsko-pravnih odnosa. U užem pojasu uz Institutski put planira se višeporodično stanovanje sa linijskim centrom. U pozadini ove namene formira se blok namenjen uređenoj zelenoj površini, dok se na ostatku prostora planira kompleks predškolske ustanova. Planira se rekonstrukcija stare barutane i promena namene u objekat za boravak dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.