Novi Sad - Društvo - B92 Lokal

Projekat Naučno-tehnološkog parka Novi Sad među pet najboljih

Projekat Naučno-tehnološkog parka Novi Sad našao se među pet najboljih evropskih projekata ove godine na takmičenju "Interreg Slam 2023" koji se održavao na temu "Veštine".

Izvor: Tanjug Novi Sad
Podeli
Foto: Shutterstock/watchara panyajun
Foto: Shutterstock/watchara panyajun

Pročitajte još:

Uklanjaju se objekti laboratorija fakulteta? Evo šta će se graditi u Naučno-tehnološkom parku

Iz Naučno-tehnološkog parka Novi Sad su saopštili da se njihov projekat "UPDATE - Future Powered by Artificial Intelligence", koji je finansiran u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbija-Hrvatska, bavi podučavanjem mladih na temu korišćenja novih savremenih tehnologija i veština.

Najznačajnija stvar koju je Naučno-tehnološki park Novi Sad u sklopu ovog projekta uspešno realizovao je otvaranje "DEAL" labaratorije u Parku, koja ima namenu da istraživači u pripremnoj fazi svog proizvoda, zahvaljujući virtuelnoj realnosti, isprobaju čitav proces proizvodnje i isprave potencijalnu grešku pre nego što se proizvod pusti u pogon i realnu izradu.

Takođe, planiran je besplatni kurs zanimljivog predavanja za učenike osnovnih i srednjih škola pod nazivom "Stvarnost iz drugog ugla - AR&VR tehnologije", koji se organizuje sa ciljem da mladi, na vreme, saznaju više o naprednim tehnologijama, kako funkcionišu, kako se koriste i koje mogućnosti pružaju u različitim oblastima.

Predavanje će biti održano 26. septembra u 12 sati u Naučno-tehnološkom parku Novi Sad, a na njemu će stručni predavači pružiti uvid u najnovije trendove, primere upotrebe, kao i potencijal ove tehnologije za promenu našeg svakodnevnog života i poslovanja, zaključeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.