Novi Sad - Društvo - B92 Lokal

Otvoren Naučni klub u Novom Sadu – ovo mu je glavni zadatak FOTO

Svečano je otvoren Naučni klub "Novi Sad" u Kulturnoj stanici "Svilara", koji je otvoren pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada i Centra za promociju nauke, a osnovalo ga je Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije, sa ciljem da promoviše nauku i tehnologiju.

Izvor: B92.net Novi Sad
Podeli
Foto: Grad Novi Sad
Foto: Grad Novi Sad

"Kulturna stanica "Svilara" - centar kreativnosti u Novom Sadu, od danas je bogatija za još jedno mesto susreta istraživača, đaka, studenata, institucija i pojedinaca, na kojem će oni sticati nova znanja iz raznih oblasti nauke i diskutovati o brojnim temama. Reč je o novootvorenom Naučnom klubu "Novi Sad" u kojem će pripadnici različitih generacija, zainteresovani za nauku i tehnologiju, imati priliku da učestvuju u besplatnim programima kroz različite radionice, seminare i prezentacije", rekao je Dalibor Rožić, Član Gradskog veća za kulturu, saopštava Grad Novi Sad.

"Time se kruniše višegodišnja uspešna saradnja Mreže kulturnih stanica i Centra za promociju nauke. Radi se o intersektorskoj saradnji koja je i jedan od prioriteta strategije kulturnog razvoja Grada, a koja istovremeno izražava jedan od najaktuelnijih trendova u umetnosti danas, a to je interakcija nauke i umetnosti", dodao je Rožić.

Jedan od glavnih zadataka Kluba je da poveže sve kojima je nauka bliska i zanimljiva bez obzira na godine, nivo znanja i oblasti interesovanja. Kako je Rožić naglasio, Grad Novi Sad je svojom kulturnom politikom izgradio autentičan kulturni model sa ciljem da kultura, umetnost i nauka iz centra stignu do svih delova grada, a otvaranjem Naučnog kluba upravo pokazuje istrajnost u toj nameri.

Naučni klub biće smešten u "Svilari," ali će on istovremeno biti i programska platforma za prezentaciju ovih sadržaja u svim kulturnim stanicama. Tako će i stanovnici Klise, Bukovca, Kovilja, Stepanovićeva, kao i žitelji Podbare, razmenom programskih sadržaja biti u prilici da saznaju, prate i učestvuju u najnovijim trendovima spoja nauke i kulture.

"Ta vrsta decentralizacije i dostupnosti kulture, umetnosti i nauke svima, je ono što naš grad čini jedinstvenim. Činjenica da je Novi Sad, koji je prošle godine sa ponosom nosio titulu Evropske prestonice kulture, istovremeno i centar IT industrije, univerzitetski centar, jedan od četiri grada u Srbiji koja imaju naučno - tehnološki park, govori o tome da je otvaranje Naučnog kluba u Novom Sadu jedan prirodan i logičan korak i da će ovaj klub u takvom okruženju imati sve šanse da bude jedan od najaktivijih", rekao je Rožić.

Državni sekretar Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Vukašin Grozdić je naglasio da je ovo trinaesti naučni klub koji je otvoren u Srbiji s ciljem da se maksimalno promoviše nauka, inovacije, tehnološki razvoj i transfer tehnologija i da nauku približimo najmlađoj populaciji.

"Nastojimo da zainteresujemo mlade da se što više okrenu prirodnim naukama i da što više žena učestvuje u naučnim oblastima. To je osnovna ideja Naučnog kluba koji treba da bude međugeneracijski centar u koji dolaze i odrasli da saznaju koji su novi naučni trendovi i kako nauka može da menja njihov život, kao i to da razbijemo predrasude od novih tehnologija", rekao je Vukašin Grozdić.

U novootvorenom prostoru kluba postavljena je izložba "Životni ciklusi Milutina Milankovića" posvećena jednoj od naših najznačajnijih ličnosti 20. veka i velikom popularizatoru nauke koja će biti otvorena za sve posetioce do 14. juna 2023. godine. Takođe, danas u 18 časova biće organizovan naučni kafe pod nazivom "Science at the bar" koji se odvija u Beogradu i Novom Sadu u saradnji sa Ambasadom Izraela. U neformalnoj atmosferi kafea, izraelski i srpski naučnici održaće seriju predavanja na temu veštačke inteligencije, molekularne genetike, fizike i klimatskih promena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.