Novi Sad - Društvo - B92 Lokal

Obeležen dan Gradske biblioteke u Novom Sadu

Na dan kada je davne 1845. godine, u Novom Sadu osnovana Srpska čitaonica, ustanova koja radi na njenoj tradiciji, Gradska biblioteka u Novom Sadu slavi svoj dan.

Izvor: B92.net Novi Sad
Podeli
Foto: Grad Novi Sad
Foto: Grad Novi Sad

Tim povodom, u Digitalnom omladinskom centru održana je svečanost posvećena velikoj srpskoj dobrotvorki Mariji Trandafil kojoj je prisustvovao zamenik gradonačelnika Novog Sada Milan Đurić, saopšteno je.

"Od samog nastanka Novog Sada, njegovi građani brinuli su o svom duhovnom životu. Podizali su crkve, osnivali škole i negovali svoj kulturni život. Pre 177 godina, na današnji dan osnovana je prva ustanova kulture u Novom Sadu – Srpska čitaonica.Usledilo je osnivanje drugih važnih ustanova kulture koje su, zajedno sa značajnim istorijskim ličnostima doprinele tome da grad u kojem živimo bude nadaleko poznat kao „Srpska Atina", izjavio je Milan Đurić i dodao: "Ove godine, tom epitetu Novog Sada dodali smo i zvaničnu titulu „Evropska prestonica kulture“. Kultura je prisutna u svakodnevnici našeg grada, radili smo na tome da bude decentralizovana i dostupna svima, da se za naše umetnike čuje i van granica naše zemlje i da na novosadske manifestacije dolazi publika iz celog sveta. Ipak, upravo institucije i ustanove kulture među kojima je i Gradska biblioteka čine Novi Sad onim što on danas jeste i na šta smo ponosni. Ovom prilikom, želim da se zahvalim svim zaposlenima u Gradskoj biblioteci na entuzijazmu i naporu koji čine da knjiga bude u fokusu interesovanja naših sugrađana, svih generacija. Njihov rad ima veliku važnost za zajednicu, a obaveza Grada je da nastavi da im pruža punu podršku."

Gradska biblioteka u Novom Sadu je najstarija ustanova kulture u gradu i jedna od najvećih javnih biblioteka u Srbiji. Centralni objekat Biblioteke smešten je u starom jezgru grada, u Dunavskoj ulici broj 1, u zadužbini Anke i Arse Pajevića, knjižara, izdavača i dobrotvora srpskog naroda. Poseduje fond od preko 580.000 monografskih publikacija, a redovno nabavlja blizu 70 naslova periodike - stručnih časopisa iz svih oblasti, više od 20 naslova nedeljne, polumesečne i mesečne i 6 naslova dnevne štampe. U okviru mreže od 29 gradskih i prigradskih ogranaka i odeljenja, u Biblioteku se godišnje učlani preko 20 hiljada korisnika.

Osim osnovnih bibliotečkih funkcija koje obavlja, Biblioteka nudi i veoma bogat i raznovrstan kulturni program: književne večeri, tribine, predavanja, izložbe, promocije knjiga, kreativne radionice, festivale i razne druge manifestacije. Učesnik je novosadskog Salona knjiga i kao izlagač i kao organizator stručnog skupa Dani biblioteka i bibliotekara. Nastavljač je Memorijala - književne nagrade „Stevan Pešić”, koja se od 1995. godine tradicionalno dodeljuje najboljem novoobjavljenom književnom delu na srpskom jeziku, u žanrovima i duhu koje je zastupao ovaj pisac. U okviru razvijene izdavačke delatnosti pretežno objavljuje publikacije o ličnostima i događajima koji su obeležili njenu prošlost, kao i dela iz kulturne istorije Novog Sada i zavičajno stvaralaštvo. U poslednjih deset godina Biblioteka je realizovala više značajnih projekata. Deo građe Zavičajne zbirke svrstan je u digitalnu biblioteku i dostupan je putem interneta, navedeno je u saopštenju Grada Novog Sada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.