Novi Sad - Društvo - B92 Lokal

Novosađani su savesni u recikliranju: Postavljaju se novi reciklomati

U želji da se građani motivišu da steknu ekološke navike i učestvuju u primarnoj selekciji, reciklomati su probni period bili postavljeni na pet lokacija u okviru Festvala "Egzit" tokom 2023. godine.

Izvor: NS uživo/M.Š. Novi Sad
Podeli
Ilustracija/Foto: Scharfsinn/Shutterstock
Ilustracija/Foto: Scharfsinn/Shutterstock

Kao dodatna motivacija osmišljena je i nagradna igra "Recikliraj i osvoji" za sve posetioce festivala gde je za najvrednije "reciklere"obezbeđeno preko 100 nagrada, prenosi NS uživo.

Glavne nagrade, karte za prošlogodišnji "Egzit", osvojili su recikleri sa sakupljenih 450 zelenih poena, takođe, bilo je i drugih poklona kao što su sezonske ulaznice za Štrand, rančevi, majice, kišobrani i slično.

Sugrađani odgovorno postupaju sa otpadom i aktivno koriste reciklomate.

"Kako se ovaj vid odvajanja reciklabilnog materijala pokazao interesantan ciljnoj grupi, Grad Novi Sad je odlučio da reciklomate postavi na pet lokacija na teritoriji Grada Novog Sada. U prethodnom periodu rađeno je na osmišljavanju promotivne akcije, izgradnji aplikacije, obezbeđivanju poklona koji su planirani za najbolje reciklere , kao i izboru najprikladnijih lokacija i stvaranju uslova za tehničku postavku reciklomata", rekli su iz Gradske uprave za zaštitu životne sredine.

Početak ovogodišnje akcije, a samim tim i stavljanje u funkciju novih reciklomata, planirano je za naredni mesec, a kada Grad realizuje ovu inicijativu blagovremeno će svi građani biti obavešteni o potencijalnim lokacijama gde će moći da nastave da se ponašaju odgovorno prema ekologiji i svojoj okolini.

Ono što je važno naglasiti jeste da vrste otpada, odnosno ambalaže, koja može da se odloži u reciklomat je PET i aluminijumska ambalaža. Ono što ovaj mehanizam razlikuje od klasičnog vida primarne selekcije, gde građani ambalažni otpad odlažu u namenske kontejnere, jeste čistoća prikupljenog materijala, jer reciklomat neće prihvatiti materijal koji nije odgovarajući.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.