Novi Sad - Društvo - B92 Lokal

Novi Sad dobija svoje "oko sokolovo": Pet vozila i deset bicikala sa kamerama

Služba za zajedničke poslove Grada Novog Sada je za potrebe Gradske uprave za inspekcijske poslove, u čijem sastavu je i Komunalna milicija, raspisala 17. juna javnu nabavku za pet vozila i deset bicikala sa kamerama za nadgledanje poštovanja propisa u oblasti saobraćaja.

Izvor: B92.net Novi Sad
Podeli
Foto: Depositphotos/boggy22
Foto: Depositphotos/boggy22

Nabavka je objavljena u različitim partijama, sa rokovima važnosti prispelih ponuda 25. jula za vozila i 15. jula za bicikle, saopšteno je iz PR službe Grada..

Komisija je donela odluku za nabavku bicikala i sklopljen je ugovor sa dobavljačem „Ada sistem“ iz Novog Sada, a odluka za vozila se očekuje najkasnije do 25. avgusta.

Prema rečima člana Gradskog veća za komunalne i inspekcijske poslove Zdravka Jelušića svi građani su svedoci velikog procenta nepropisno parkiranih vozila u gradu, a Komunalna milicija nije u mogućnosti da na tradicionalan način procesuira tako veliki broj prekršaja, pa je odlučeno da se kupe vozila i bicikli sa kamerama.

On je istakao da će uvođenjem bicikla sa kamerama, pored vozila koja će kontrolisati stanje na kolovozima, biti rešen problem nepropisnog parkiranja u pešačkim zonama, na trotoarima i biciklističkim stazama i da će to doprineti unapređenju komunalnog reda.

Kazne za one koji krše propise su visoke, iznose 250.000 dinara za parkiranje na zelenoj površini za pravna lica, 25.000 dinara za fizička lica koja parkiraju na zelenoj površini ili drugoj površini koja nije definisana kao površina za parkiranje, a pravno lice mora da plati 150.000 dinara ukoliko je vozilo parkirano na nepropisnom mestu koje nije zelena površina.

Puštanje sistema u rad podrazumeva i određena tehnička podešavanja, uspostavljanje direktne konekcije sa sistemom Ministarstva unutrašnjih poslova, ali se očekuje puna funcionalnost najkasnije do kraja tekuće godine.

Očekuje se da će ovakav sistemu prvim danima primene procesuirati više od 1.000 prekršilaca dnevno, ali se odgovorni u Gradu nadaju da će Novosađani relativno brzo prihvatiti nove okolnosti i drastično smanjiti broj nepropisno parkiranih vozila kako bi saobraćaj bio ubrzan na zadovoljstvo svih, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.