Novi Sad - Društvo - B92 Lokal

Na novi most će se penjati i silaziti sa šest prilaznih mostova

U nedavno raspisanoj javnoj nabavci "Koridora Srbije" za tehničku kontrolu projekta četvrtog mosta u Novom Sadu, preko Dunava do Sremske Kamenice, gde će sem novog mosta biti izgrađen i preostali deo Bulevara Evrope do Dunava, dug 1.130 metara.

Izvor: Dnevnik/Svetozar Krstić Novi Sad
Podeli
Foto: Shutterstock/snvv18870020330
Foto: Shutterstock/snvv18870020330

Na novom delu bulevara biće izgrađene još dve kružne raskrsnice na ukrštanjima sa ulicama Heroja Pinkija i 1.300 kaplara, odnosno Sima Matavulja, dok će na sremskoj strani biti takođe kružni tok na ukrštanju sa Karađorđevom ulicom, putem Beočin - Sremska Kamenica i obilaznicom oko Sremske Kamenice, piše Dnevnik.

Tako će, ovim projektom biti izgrađeno ukupno 3,2 kilometra saobraćajnica u vezi s mostom i 3,75 kilometara gradskih saobraćajnica sa četiri kružne raskrsnice.

Iz tehničkog opisa može se videti da su prilazne kontrukcije novom mostu duge 1.387 metara, dok je sam most dug 880 metara. Glavnu konstrukciju mosta delimično će nositi tri pilona od 30 metara visine iznad ploče mosta, kao i po dva stuba na svakoj obali.

Rasponi su projektovani simetrično 50 metara+150+240+240+150+50 metara. Kako se navodi u dokumentu, prilikom projektovanja vođeno je računa da novi most ne remeti izgradnju buduće međunarodne marine između Kameničke ade i Ribarskog ostrva u kojoj bi trebalo da bude mesta za čamce i jahte do 20 metara dužine, kao ni ulaz u Šodroš.

Od ranije je poznato da će se na mostu nalaziti dve kolovozne trake sa po dve saobraćajne trake, razdeljene pojasom širokim pet metara, a sa obe strane planirane su i pešačke i biciklističke staze. Na prilazu mosta sremskoj obali most će imati po tri saobraćajne trake za oba smera kretanja.

Na most će se moći penjati i silaziti sa šest prilaznih mostova za vozila dugih stotinak metara i četiri pešačko-biciklističke spiralne rampe. Po dve rampe za bicikliste i pešake povezivaće most sa Ribarskim ostrvom i Kameničkom adom.

Kako se izričito navodi, most neće služiti za teretni saobraćaj, a u toku planiranja nije bilo pominjanja gradskih autobusa. Ipak, planeri su sve saobraćajnice projektovali u odnosu na gabarite gradskih autobusa, u slučaju da se Novi Sad odluči da preusmeri trenutne linije ili uvede nove.

Na prilaznim kontrukcijama mostu, kao i na samom mostu saobraćajnice su projektovane za 80 kilometara na čas, 70 kilometara na čas računato je za put Beočin-Sremska Kamenica, a 50 kilometara na čas za ostale gradske ulice.

U 2045. godini preko 50.000 vozila na dan

Prema priloženim studijama i elaboratima, procenjeno je da je društvena korist od novog mosta za skoro trećinu veća od njegove cene od 175,5 miliona evra. Saobraćajne analize pokazuju da bi novim mostom u 2045. godini moglo da ide više od 235 gradskih autobusa ukoliko bude preusmeravanja javnog gradskog prevoza.

Takođe, procenjeno je da će 2029. godine mostom prolaziti 38.500 vozila dnevno i oko 52.700 vozila dnevno 2045. godine. Ujedno, procenjuje se da će te 2045. godine sve kružne raskrsnice imati dovoljnu propusnu moć, osim dve: na Bulevaru patrijarha Pavla i u Ulici heroja Pinkija. Ipak, napomena je da se one kasnije mogu dodatno unaprediti.

Zidovi protiv buke, zelenilo za bolji vazduh

Duž 1.922 metra mosta i prilaznih rampi biće postavljeni montažni zidovi koji bi trebalo da buku saobraćaja spuste ispod dozvoljenog nivoa u blizini stambenih objekata.

Kako je dato u opisu, 140 metara od početka mosta na Bulevaru Evrope s obe strane biće postavljeni zidovi dugi 552 i 656 metara, dok će kod Mornarice biti postavljen zid od 330 metara.

Što se tiče ekologije, predviđeno je da se atmosferske vode odvode u sedam separatora, a deo i u gradsku kanalizaciju. U samom mostu ostavljeni su koridori za dva cevovoda, za potrebe snabdevanja vodom Novog Sada u budućnosti.

Skoro 64 hektara javnih zelenih površina biće zahvaćeno radovima. U dokumentaciji se navodi da će od postojećih 96 stabala, morati da bude uklonjeno 39, a da će na kraju biti posađeno 258 stabala lišćara, 5.372 ukrasnih žbunova, 1.535 poleglih ruža, 3.904 perena i ukrasnih trava i 35.121 komad pokrivača tla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.