Niš - Servisne informacije - B92 Lokal

Smanjila se stopa kriminaliteta u Nišu

U toku decembra 2023. godine ostvareno je povoljno stanje bezbednosti na području Policijske uprave u Nišu. Ukupna stopa kriminala smanjena je u odnosu na
decembar pretprošle godine za 7,73%, pri čemu je na području Aleksinca zabeleženo umanjenje broja krivičnih dela za čak 47,50%.

Izvor: Jugpress Niš
Podeli
Editorial credit: kukurund / Shutterstock.com
Editorial credit: kukurund / Shutterstock.com

Od ukupnog broja krivičnih dela na području Policijske uprave u Nišu, dela iz oblasti opšteg kriminala su, kao i prethodnih meseci, najbrojnija ali je, istovremeno, evidentirano i njihovo smanjenje u odnosu na isti mesec 2022. godine od 7,49%.

Takođe, broj krivičnih dela koja spadaju u grupu opšteg kriminala izvršenih od strane nepoznatih učinilaca umanjen je za 7,26%. Poput decembra 2022. godine, najveći broj zabeleženih krivičnih dela na području ove policijske uprave pripada grupi krivičnih dela protiv imovine, pri čemu je njihov broj smanjen za 17,62%.

Zabeležen je manji broj krađa i teških krađa, a značajno umanjenje se uočava kod broja razbojništava i neovlašćenog korišćenja tuđeg vozila – broj i jednih i drugih krivičnih dela je manji za 75%.

Kao i decembra pretprošle godine evidentirana je jedna razbojnička krađa. Krivična dela razbojništva, te neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila, bila su izvršena od
strane nepoznatog učinioca i, brzim i efikasnim radom policije, sva su rasvetljena tokom istog meseca. Sa druge strane, evidentirano je uvećanje broja krivičnih dela protiv sloboda i prava čoveka i građanina za 16,67%, ali i protiv bezbednosti javnog saobraćaja za 70%.

Policijski službenici su izvršili 17 zaplena različitih opojnih droga i psihoaktivnih supstanci, prilikom čega je zaplenjeno ukupno 3,6 kilograma narkotika, što je za 0,9 kilograma manje nego u istom mesecu 2022. godine. Podneto je 36 krivičnih prijava zbog izvršenih krivičnih dela u vezi sa zloupotrebom opojnih droga. Broj otkrivenih krivičnih dela iz oblasti privrednog kriminala tokom decembra povećan je za 185,71% u odnosu na isti mesec pretprošle godine.

Zabeleženo je i edno krivično delo iz oblasti visokotehnološkog kriminala, u odnosu na 7 tokom decembra 2022. godine, te 4 krivična dela ekološkog kriminala, odnosno za 69,23% manje nego u istom mesecu pretprošle godine.

U ovom mesecu nije zabeleženo nijedno krivično delo nedozvoljenog prelaza državne granice i krijumčarenje ljudi, dok je jedno takvo krivično delo registrovano 2022. godine u istom mesecu, niti krivičnih dela trgovine ljudima.

Održano je 111 javnih okupljanja, odnosno 37 više nego decembra pretprošle godine, koja su pretežno bila sportskog, ekonomsko-socijalnog i kulturno-zabavno karaktera. 25.044 građana je prisustvovalo ovim skupovima i nije bilo prekinutih ni zabranjenih javnih okupljanja, a održan je i jedan javni skup visikog rizika. 5.800 gledalaca je u sportskim objektima pratilo sportske priredbe i nije bilo krivičnih dela nasilničkog ponašanja na sportskoj priredbi ili javnom skupu.

Tokom decembra 2023. godine se uočava i značajno smanjenje broja izvršenih prekršaja protiv javnog reda i mira za 31,85% u odnosu na isti mesec 2022. godine. Kao i prethodnih meseci, nije bilo narušavanja javnog reda i mira u većem obimu.

Na teritoriji Policijske uprave u Nišu, kako u redovnim tako i u pojačanim kontrolama saobraćaja na putevima je otkriveno i sankcionisano ukupno 3.610 prekršaja, i najveći broj njih čine prekršaji prekoračenja brzine kretanja vozila – 1.155, nekorišćenja sigurnosnog pojasa – 402, te nepropisnog korišćenja mobilnog telefona za vreme vožnje – 139. Podneta su 514 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka.

Iz saobraćaja je isključeno 122 vozača koji su upravljali vozilom pod dejstvom alkohola, 11 njih zbog upravljanja vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, a 21 vozač je zatečen pri upravljanju vozilom bez izdate vozačke dozvole.

Tokom decembra je zabeležen porast ukupnog broja saobraćajnih nezgoda za 6% u odnosu na decembar 2022. godine.

Zabeleženo je smanjenje broja poginulih lica u saobraćajnim nezgodama za 75%, bilo je 9 teško povređenih lica u odnosu na njih 7 tokom decembra pretprošle godine, odnosno više za 28,57%, dok je saobraćajnih nezgoda u kojima je nastala samo materijalna šteta zabeleženo manje za 4,41% u odnosu na decembar pretprošle godine.

Najvećim delom saobraćajne nezgode su uzrokovane neprilagođenom brzinom kretanja vozila i pogrešnim izvođenje radnji u saobraćaju od strane vozača.

Policijska uprava u Nišu apeluje na sve učesnike u saobraćaju da se dosledno pridržavaju saobraćajnih propisa, da ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola i ne prekoračuju dozvoljenu brzinu kretanja, jer time čuvaju kako svoj, tako i živote ostalih učesnika u saobraćaju.

U Policijskoj upravi u Nišu izdato je 3.687 biometrijskih ličnih karata, 1.536 putnih isprava, kao i 950 vozačkih dozvola, a pokrenuto je i 1.125 revizija dozvola
za držanje oružja.

U okviru projekta „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“ tokom prvog polugodišta školske 2023/2024. godine realizovane su radionice u 810 odeljenja u 53 škole na području Policijske uprave u Nišu, u kojima je učestvovalo 11.052 učenika, a u decembru se 3.674 učenika, u 12 škola, družilo i razgovaralo sa 19 policijskih
službenika i 8 vatrogasaca-spasilaca.

Takođe, predan rad policijskih službenika i njihovo prisustvo među najmlađim članovima naše zajednice doprineo je većoj bezbednosti u školama jer, iako je evidentiran jedan prekršaj više nego decembra pretprošle godine, u ovim obrazovnim ustanovama registrovano je 66,66% manje krivičnih dela nego tokom istog meseca 2022. godine.

U cilju podizanja nivoa saradnje između policije i zajednice, tokom decembra 2023. godine je nastavljeno sa preduzimanjem aktivnosti na unapređenju komunikacije, poverenja i partnerskog odnosa sa svim relevantnim subjektima zajednice radi rešavanja lokalnih bezbednosnih problema, prvenstveno kroz preventivne programe i problemski orjentisan rad policije, uključivanjem građana i državnih organa u partnersko rešavanje bezbednosnih problema.

Policijska uprava u Nišu preduzima i aktivnosti čiji je cilj razvoj komunikacije i saradnje sa predstavnicima i pripadnicima marginalizovanih, manjinskih i socijalno ranjivih grupa sa čim će se nastaviti i u narednom periodu, navodi se u saopštenju Policisjke uprave Niš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.