Niš - Ekonomija - B92 Lokal

Niški aerodrom proširuje pristanišnu platformu

Aerodromi Srbije oglasili su tender za uslugu izrade projektno tehničke dokumentacije za proširenje platforme na niškom aerodromu Konstantin Veliki.

Izvor: eKapija Niš
Podeli
Ilustracija: Depositphotos, mike_kiev
Ilustracija: Depositphotos, mike_kiev

Kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, proširenje platforme potrebno je kako bi se obezbedio dodatni prostor za parkiranje i opsluživanje najvećih vazduhoplova, u skladu sa iskazanim potrebama Aerodroma, piše portal eKapija.

Naime, proširenjem platforme treba da se obezbedi prostor koji ćе da omogući prihvat najvećih vazduhoplova (kodnog slova E), kako savremenih tako i onih u doglednoj budućnosti.

"Tehničkom dokumentacijom treba obuhvatiti rulnu stazu па platformi (Apron Taxiway), parking pozicije vazduhoplova, prilaznu zonu traktora za guranje/vuču vazduhoplova i servisnu saobraćajnicu za vozila i opremu za opsluživanje vazduhoplova. Uz servisnu saobraćajnicu potrebno је projektovati parking mesta za opremu za opsluzivanje vazduhoplova", navodi se u dokumentaciji.

Rulnu stazu nа platformi, dodaje se, treba projektovati tako da ima karakteristike za prihvat merodavnog vazduhoplova kodnog slova E. U saobraćajnom smislu, sa aspekta minimalnog bezbednog razdvajanja vazduhoplova od prepreka, treba је tretirati kao rulnu stazu tipa "Aircraft Stand Taxiline".

Horizontalnu i vertikalnu signalizaciju, kao i sistem svetlosnog obeležavanja treba projektovati tako da obezbede celinu sa postojecim sistemom signalizacije nа aerodromu i da zadovolje važeće propise i preporuke vazduhoplovnih organizacija.

Takođe, parking pozicije za vazduhoplove nа platformi treba da u redovnim uslovima omoguće parkiranje i opsluživanje kombinovano većeg broja vazduhoplova kodnog slova C i D. Kao alternativna pozicije za parkiranje predviđena je parking pozicije za kodno slovo E. U dokumentaciji se navodi da je predviđena i jedna pozicija sa avio mostom u odnosu na razvoj terminalne zgrade.

Rok za ponude je 26. januar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 70 idi na stranu