Niš - Društvo - B92 Lokal

Znanje mladog Nišlije očaralo Japance VIDEO

A iz Niša nam stiže zanimljiva priča o novoj tehnologiji koja bi trebalo da nam ulepša i olakša život. Ne, nije veštačka inteligencija, već virtuelna realnost. Jedan mladi Nišlija nedavno je osvojio nagradu iz ove oblasti usred tehnološki naprednog Japana.

Izvor: B92.net, TV Prva Niš
Podeli
Foto: PrintScreen/ TV Prva Video
Foto: PrintScreen/ TV Prva Video

Mladi niški autor Miloš Tasić, nedavno je osvojio prvu nagradu na prestižnom Japan Film festivalu u konkurenciji filmova napravljenih u virtuelnoj realnosti.

Film se zove Oneiro, a u kratkom vremenskom periodu osvojio je tri nagrade. Pre Tokija osvojio je nagrade u Atini i Rimu.

Film govori u stvari o jednoj vrlo zanimljivoj temi, to je odnos čoveka i veštačke inteligencije. Zapravo, film je komedija i priča o tome kako bi, recimo, jedan napredni program veštačke inteligencije, koji je postao svestan, mogao da vidi nas, dakle, ljudsko društvo, ljudsku civilizaciju.

"Film se gleda pomoću onih uređaja koji izgledaju kao kacige, nešto između kacige i naočara, koji prate smer kretanja, u kom smeru gledaju gledaoci. To daju potpuni osećaj prisutnosti u okruženje filma i sem toga imaju tzv. ambisonički zvuk koji isto prati kretanje objekata u 3D prostoru. Tako da je, po meni, to neki novi korak tehnologije koji će jednog dana zameniti", kazao je autor filma.

Opširnije o ovoj temi pogledajte u video-prilogu Prve TV:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.