Niš - Društvo - B92 Lokal

Virtuelna šetnja kroz nišku tvrđavu – aplikacija koja korisnike vraća u 19. vek

Turci su nišku Tvrđavu, koja se prostire na 22 hektara, sagradili u 18. veku, a napustili je pre 140 godina, kada je Niš oslobođen od vlasti Otomanskog carstva.

Izvor: Novosti/D. Miljković Niš
Podeli
Ilustracija/Foto: Nenad Nedomacki / Shutterstock.com
Ilustracija/Foto: Nenad Nedomacki / Shutterstock.com

Kako je Tvrđava izgledala neposredno pre i posle odlaska Turaka, dočarao je svojom animacijim Vladan Trkulja, koji je još kao student Elektronskog fakulteta opčinjen ovim zdanjem.

Kroz Tvrđavu iz vremena kada je ona bila "živa" vodi nas devojka u kočijama i, tokom vožnje, objašnjava pored kojih objekata prolazimo i čemu oni služe.

"Cilj virtuelne Tvrđave je oživljavanje jedne istorijske epohe grada Niša. Sama aplikacija ima ulogu u digitalizaciji, promociji u turizmu i edukaciji. Na društvenim mrežama i "Jutjubu" sada je prisutan gejplej video iz same aplikacije. Animacija i trejler dostupni su svima na mrežama, a za korišćenje aplikacije potreban je uređaj koji će verujem za potrebe turizma nabaviti Grad Niš", kaže Trkulja koji je na ideju na Tvrđavu prikaže na potpuno drugačiji način i dočara život u njoj u 19. veku došao još 2018. godine, kao student završne godine Elektronskog fakulteta.

Za precizne nacrte samog utvrđenja i dodatne informacije, kaže, zaslužan je niški Zavod za zaštitu spomenika kulture, a on je posle nekoliko meseci odradio prvu verziju Tvrđave i sa njom odbranio diplomski rad. Iako je ona bila prilično siromašna što se detalja tiče, ipak je dala dobru podlogu da se nastavi u nekoj bliskoj budućnosti. U međuvremenu, Vladan se posvetio drugim poslovima, jer je pokrenuo svoju firmu u Startap centru, a onda mu je ponuđeno da napravi nekoliko video-igara za potrebe osnovaca. Tada se setio svog diplomskog rada i vratio mu se sa mnogo žara i energije.

"Najpre sam ispravljao i nadograđivao postojeći projekat, a onda su na red došli osmišljavanje novih objekata i dizajn enterijera. Kreirani su karakteri, sročena kompletna priča i naracija za virtuelnu vožnju kočijama, što je proces koji je potrajao nekoliko meseci, jer je trebalo definisati oko 30 odsto unutrašnjosti Tvrđave", rekao je Trkulja.

"Nažalost, taman kada je finalna verzija bila završena, 2020. godine, izbila je pandemija i svi planovi za javno prikazivanje aplikacije morali su da se zaustave", priseća se Vladan koji na ovom polju ima saradnju sa niškom Turističkom organizacijom i nestrpljivo očekuje kada će njegov rad konačno "oživeti".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.