Niš - Društvo - B92 Lokal

Počela rekonstrukcija spomenika na Čegru – evo kada će biti završeni radovi

Kako je i bilo najavljeno avgusta prošle godine, krenula je sanacija spomenika na Čegru.

Izvor: Naissus info Niš
Podeli
Ilustracija/Foto: Peter de Kievith/Shutterstock
Ilustracija/Foto: Peter de Kievith/Shutterstock

Radovi bi trebalo da budu završeni do kraja aprila meseca, prenosi Naissus info.

Početak radova, objavila je na svom Fejsbuk profilu gradska većnica Adriana Anastasov, koja je Čegar obišla zajedno sa direktorom Zavoda za zaštitu spomenika Niš Dušanom Andrejevićem.

Kako sada stoje stvari, u planu je i sprovođenje projekta za adaptaciju parternog uređenja.

Inače, Zavod za zaštitu spomenika kulture u Nišu radi projekat sanacije dok ih finansira Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Čegarska bitka se odigrala krajem maja 1809. godine u vreme Prvog srpskog ustanka između Osmanlijske vojske, koju je predvodio Hrušid-paša i srpskih ustanika čiji vođa je bio upravo Stevan Sinđelić, resavski vojvoda. Turaka je bilo daleko više i bili su bolje opremljeni za razliku od malobrojnih i slabo naoružanih Srba u čije redove se uvukla i nesloga, što i jeste dovelo do poraza na Čegru.

Međutim, Čegarski junaci su svojom borbom pokazali svoj prkos, inat i neviđeno junaštvo čime su zadivili ne samo svoje savremenike, već i strane putopisce koji su kasnije prolazeći kroz Niš videli Ćele Kulu, koju je niški Huršid-paša sazidao od lobanja srbskih ustanika sa Čegra, kako bi zaplašio Srbe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.