Niš - Društvo - B92 Lokal

Niš 11. januara obeležava dan kada je 1878. godine oslobođen od Turaka; biće dodeljena i nagrada

U Nišu se 11. januara obeležava dan kada je 1878.godine grad oslobođen od Turaka.

Izvor: jugpress.com Niš
Podeli
Foto: Zarko Djokic/Shutterstock
Foto: Zarko Djokic/Shutterstock

Po tradiciji, na svečanoj sednici Skupštine grada biće dodeljeno najviše gradsko priznanje, nagrada "11. januar" koja je ove godine pripala dr Milanu Lazareviću, Draganu Stojkoviću Piksiju i kolektivima - Klubu privrednika "Naissus", 63. padobranskoj brigadi i Centru za socijalni rad, piše Jugpress.

Posle skoro pet vekova robovanja, grad Niš oslobođen je od Turaka 11. januara 1878.godine. Srpska zastava se 11. januara 1878. godine zavijorila na Tvrđavi, a knez Milan ušao je u grad nekoliko dana kasnije. U borbama je poginulo 120 srpskih vojnika, a blizu 800 je ranjeno.

Najviše priznanje grada Niša, nagrada "11.januar" dodeljuje se od 1995. godine za izuzetna dostignuća pojedinaca i kolektiva koja afirmišu grad u privrednim, društvenim i drugim oblastima. I ove godine na svečanoj sednici SG biće uručena priznanja. Ovogodišnji dobitnik nagrade je dr Milan Lazarević, lekar klinike za kardio-vaskularne bolesti, jedini lekar specijalista transfuzijske medicine u KC Niš, koji je osmislio, kreirao i rukovodi složenim sistemom kliničke transfuzije koji je bez premca najbolji u Srbiji, piše Jugpress. Oformio je laboratorije za hemostazu, serologiju, PCR i nosilac je projekta prve banke krvi u UKC.

U pojedinačnoj konkurenciji nagrada je pripala i legendi jugoslovenskog i srpskog fudbala Draganu Stojkoviću Piksiju, sadašnjem selektoru fudbalske reprezentacije Srbije pod čijim stručnim vođenjem se reprezentacija plasirala na Svetsko prvenstvu u Kataru. Karijeru je započeo u Radničkom iz Niša odakle je 1986. godine prešao u Crvenu zvezdu. Svojim sportskim uspesima na najbolji način je promovisao grad Niš. Nagrađen je i klub privrednika "Naisus" Niš koji okuplja 30 uspešnih kompanija u kojima radi više od 3000 radnika i značajno je doprineo promociji grada, navodi portal.

Nagrađena je i 63. padobranska brigade Vojske Srbije, elitna jedinica koja predstavlja obeležje grada Niša. Osnovana je 1967.godine, a godišnje školuje 100 padobranaca. Među nagrađenima je i Centar za socijalni rad "Sveti Sava" koji postoji 60 godina. Više od 7.000 porodica godišnje primi novčanu pomoć od Centra za socijalni rad, a 1.000 građana koristi narodnu kuhinju.

Dobitnici ravnopravno dele novčani iznos nagrade od 500.000 dinara. Nagrada "11. januar" sastoji se od povelje, statuete "Oslobodioci Niša" i novčanog iznosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.