Niš - Društvo - B92 Lokal

Gimnazijalka iz Niša pomaže mladima: Njen projekat pobedio na takmičenju VIDEO

Devojka iz Niša svojim aktivizmom pomaže vršnjacima bez roditeljskog staranja.

Izvor: B92.net, TV Prva Niš
Podeli
Foto: Printscreen TV Prva
Foto: Printscreen TV Prva

Niška gimnazijalka došla je na jednu genijalnu ideju i izazvala pozitivne reakcije svih Nišlija. Ona je osmislila projekat pod nazivom "Svoj put sledim".

Taj projekat ima ideju da pomogne mladima bez roditeljskog staranja koji nakon što napune 18 godina kada izlaze iz sistema socijalne zaštite, često nespremni za socijalni život. Ona je ovim projektom pobedila na takmičenju pod nazivom "Svetionik znanja", a takmičenje okuplja najinovativnije srednjoškolce.

Za projekat je dobila 300.000 dinara i sada kreće sa realizacijom.

"Projekat je usmeren ka adekvatnijoj pripremi i podršci mladih bez roditeljskog staranja za ono što ih kasnije čeka. Projekat se sastoji iz tri segmenta, jedan deo je "vršnjaci vršnjacima" gde će se vršiti obuka vršnjačkih edukatora, a zatim će oni dalje držati radionice svojim vršnjacima. Zatim deo "zajedno smo jači" gde će se održavati neka druženja i izleti gde se radi na socijalnoj integraciji i socijalnim veštinama. I treći deo, "mesto za sanjare" gde će već iskusni treneri, predavači, profesori držati radionice edukacije radi osnaživanja kapaciteta tih mladih ljudi", rekla je Teodora Bogdanović, učenica 3. razreda gimnazije "Bora Stanković" Niš.

Još informacija pogledajte u video-prilogu TV Prve:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.