Jagodina - Kultura - B92 Lokal

Muzej naivne umetnosti u Jagodini prešao pod okrilje Republike

Muzej naivne i marginalne umetnosti u Jagodini, koji se trenutno temeljito rekonstruiše sredstvima Ministarstva kulture i informisanja, biće pod okriljem Republike Srbije.

Izvor: Tanjug Jagodina
Podeli
Ilustracija: depositphotos/paha_l
Ilustracija: depositphotos/paha_l

Prenos osnivačkih prava Grada Jagodine nad muzejom, doneli su odbornici Skupštine grada, čime ova ustanova, jedina na Balkanu, koja se bavi sistematskim istraživanjem, skupljanjem i dokumentovanjem dela naivne i marginalne umetnosti, postaje institucija od opšteg interesa za kulturu Republike Srbije.

Zahtev za prenos osnivačkih prava od Skupštini grada, tražilo je Ministarstvo kulture i informisanja, navodeći u zahtavu da je "Muzej od 1.januara 2006. godine indirektni korisnik budžetskih sredstava Republike Srbije, a Ministarstvo predlagalo imenovanje direktora, upravnog i nadzorno odbora, davalo saglasnost na opšte akte, o broju i strukturi zaposlenih".

Muzaj naivne i marginalne umetnosti u Jagodini je osnovan 1960. godine Odlukom Skupštine opštine tadašnjeg Svetozareva kao Galerija samoukih umetnika.

Danas ova ustanova, u svojim depoima čuva preko 3.500 umetničkih dela samoukih stvarlaca iz Srbije, republika SFRJ i zemalja sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.