Jagodina - Društvo - B92 Lokal

Čak i lekcije pretače u stih: Daroviti četrnaestogodišnjak iz Glogovca nadomak Jagodine

Stefan Dugalić (14) iz Glogovca nadomak Jagodine jedini je od osamdesetak đaka seoske škole koji piše pesme, koji je nedavno promovisao zbirku pesama "Plavooki", objavljenu prošle godine, i jedini koji svira saksofon, frulu, sintisajzer i klarinet, a ume i da peva na francuskom.

Izvor: Novosti/Z. GLIGORIJEVIĆ Jagodina
Podeli
Foto: Shutterstock/New Africa
Foto: Shutterstock/New Africa

"Ostaci rimskih gradova na našoj teritoriji svedoče o važnom položaju Srbije u rimskoj istoriji", samo je jedan od stihova kroz koje govori o istoriji Srbije, Grčke, krstaškim ratovima, ali o važnim istorijskim ličnostima, kao i likovima iz knjiga koje je pročitao, poput Toma Sojera, Robinzona Krusoa, navode Novosti.

Dugalić kroz rime govori i o zagađenosti planete, životinjama, rekama. Stihovi jednostavno izviru iz njega, pa neretko na časovima odgovara kroz njih, jer mu je, kako sam kaže, tako lakše.

"Najviše volim istoriju. Nastavnica nam često priča da moramo dobro da je poznajemo da bismo mogli da branimo svoju državu. Iz poštovanja prema njoj i zahvalnosti što me je naučila, ali i iz ljubavi prema svojoj zemlji, posle časova "izguglam" da bih saznao još više. Dok čitam, dobijam inspiraciju i počnem da pišem pesmu. To radim i kada pročitam neku knjigu. Nekada pesmu napišem u jednom dahu, a nekada je malo doradim. Stihove rimujem da bi deca razumela šta sam hteo da kažem kada jednog dana moje pesme budu čitali u čitanci", kaže za ovaj medij ambiciozni, a opet skromni četrnaestogodišnjak.

Osvane uz računar

Iako ga roditelji podržavaju u svim aktivnostima, računar iz njegove sobe prebacili su u dnevni boravak da ne bi pisao do dva sata iza ponoći. Njegova majka Violeta kaže da i to nije urodilo plodom. Sačeka da roditelji zaspu, pa opet sedne za računar. Često u školu ide pospan. Ali, ako mu ne dozvole, neće hteti ništa da radi.

"Želim da postanem nastavnik saksofona. Pošto sviram na školskom saksofonu, a za dalje školovanje mi treba saksofon koji košta tri hiljade evra, ne idem na ekskurzije i odričem se mnogo čega da bih sakupio novac. Žao mi je što moji vršnjaci ne razmišljaju o budućnosti, već ih samo interesuju mobilni telefoni", veli Dugalić.

On tačno zna šta želi svakog trenutka, a marljivo radi i da bi ostvario svoje želje u budućnosti. Zatražio je od roditelja da ga upišu u muzičku školu. Pošto su oni oklevali, on je prestao da uči. Čim su ga upisali u Muzičku školu "Vladimir Đorđević" u Jagodini, prionuo je na knjigu i savladao je sve što je propustio. Dva razreda završio je za godinu. Nižu muzičku školu završiće naredne godine, a potom će da upiše Srednju muzičku školu "Stevan Mokranjac" u Kraljevu.

"Sviram svaki instrument kojeg se latim. Talentovan sam, ali i mnogo vežbam. Proglašen sam za najboljeg folkloristu, imam preko 60 diploma i bezbroj pehara s raznih manifestacija, a u ansamblu "Kolo" su mi rekli da odmah mogu da im pristupim čim postanem punoletan i to bez audicije", kaže Dugalić za pomenuti list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.