Esports B92.net

Drama se nastavlja: Osvanule slike iz 2013 BlizzCon hotela i grupnog četa zaposlenih

Pojavili su se novi dokazi koji sve više i više potkopavaju Blizzard i podržavaju nedavne optužbe. Naime, na internetu su osvanule fotografije nekoliko bivših i trenutnih senior Blizzard developera i screenshot-i iz njihovog grupnog četa, gde razgovaraju o vrbovanju drugih ženskih radnika u službi potencijalnih seksualnih usluga.

Božidar Radovanović RUR
Podeli
Foto: Blizzard Entertainment
Foto: Blizzard Entertainment

Activision Blizzard, čuvena gejming kompanija koja je kreirala hit franšize poput World of Warcraft-a, Call of Duty-ja, Diabla i Starcraft-a, je nedavno postala meta velike optužbe na kalifornijskom sudu o seksualnom uznemiravanju i diskriminaciji žena, nejednakoj plati i drugim zloupotrebama pozicije. Potvrđeno je da je jedna žena čak oduzela sopstveni život zbog teških uslova na radnom mestu.

U fokusu optužbe je kreativni direktor World of Warcraft-a, Aleks Afrasijabi, koji je navodno često dolazio pijan na posao i svakodnevno uznemiravao ženske radnike. Pored toga, pominje se i specifična hotelska soba, koja je često primala goste tokom BlizzCon konvencija. Danas saznajemo da u ova dešavanja nije bio umešan samo Afrasijabi, već minimum 5 drugih radnika.

Fotografije su originalno objavljene na Afrasijavbijevom ličnom Facebook profilu.

Foto: Kotaku

U grupnom četu vidimo da pet developera planira da dovede žene u sobu, uključujući Afrasijabija, aktuelne Blizzard dizajnere Korija Stoktona i Džesi Mekrija, bivšeg Blizzard developera Dejvida Kozaka, i bivšeg Blizzard i trenutnog Riot Games producenta Grega Strita.

Foto: Kotaku

Strit se javio na twitter-u, rekavši da ova hotelska soba nikada nije imala ikakve seksualne konotacije, i da nikada nije bio svedok seksualnog uznemiravanja drugih radnika. Dodao je da su poruke iz dotičnog četa izrečene samo iz šale.

Dotična soba je bila poznata kao ”Kozbi apartman”, po poznatom glumcu Bilu Kozbiju. Interesantno da je Kozbija od 2005. godine optužilo više od 60 žena za seksualno uznemiravanje, zbog čega je i osuđivan.

Activision Blizzard zaposleni su juče organizovali štrajk ispred sedišta kompanije, u Irvinu, Kaliforniji. Njihovi zahtevi uključuju potpunu reformu sistema zapošljavanja, transparentne plate zaposlenih svih nacionalnosti i polova i promociju diverziteta i jednakosti u kompaniji. Vođa štrajka je dodao da je od izuzetne važnosti da se identifikuje zašto trenutni sistem nije uspeo da spreči zlostavljanje radnika, i da se predlože rešenja koja bi se pozabavila ovim problemima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.