Esports B92.net

Ovo su najvredniji esports događaji u 2024. godini

Ovi turniri vam mogu doneti pravo bogatstvo.

RUR
Podeli
Foto: Esports World Cup Foundation
Foto: Esports World Cup Foundation

Vrednost nagradnog fonda je jedan od ključnih pokazatelja prestiža svakog esports događaja. Ovi turniri nam daju priliku da navijamo za naše omiljene ekipe, ali novčane nagrade koje oni nude privlače pažnju i ljudi koji nisu toliko upoznati sa esportom, kao i svetski poznatih brendova koji su vremenom postali sponzori mnogih organizacija. U to ime, napravili smo pregled najvećih esports događaja u 2024. godini koji se ističu po svojim impozantnim nagradnim fondovima.

Turniri vredni milion dolara su pre deset godina bili prilično retki – obično su samo najveći događaji na kraju sezone dostizali ove sume. Danas, svaki veći turnir ima nagradni fond od milion dolara, ili više. Na primer, za Counter-Strike 2 je ove godine planirano pet turnira vrednih milion dolara. Do sada su najavljena četiri takva događaja za Dotu 2, ne računajući The International 2024 i Riyadh Masters 2024.

Postoje i planovi za još veće turnire sa nagradnim fondom od preko tri miliona dolara, kao što su PUBG Mobile Global Championship 2024, PUBG Mid Season Tournament 2024, Six Invitational 2024 i MLBB Mid Season Cup 2024. Čini se da je suma od tri miliona postala standard u esports industriji kada su nagradni fondovi u pitanju.

U nastavku teksta možete pogledati top 5 listu najvrednijih esports događaja u 2024. godini.

Intel Grand Slam – 4.250.000 $ (+ 1.000.000 $ za pobednike)

intel-grand-slam-24-1-esports-1Foto: ESL

Intel Grand Slam nije jedan događaj, već serija Counter-Strike 2 turnira, tako da će nagradni fond od 4,25 miliona dolara biti raspoređen tokom cele sezone. Peta sezona je počela 2023. i završiće se u oktobru 2024. Do kraja godine biće odigrano još šest turnira, a najveći su IEM Katowice 2024 i IEM Cologne 2024.

Pored standardnih novčanih nagrada, Intel Grand Slam nudi i lep bonus. Tim koji osvoji četiri od deset IGS turnira u toku jedne sezone osvojiće milion dolara u obliku zlatnih poluga. Do sada su samo četiri tima postigla ovaj podvig – Astralis, Team Liquid, Natus Vincere i FaZe Clan.

The International 2024 – ?

dota-2-compendium-ti12-2023-1-esportsFoto: Valve

Iako je i dan danas poznata kao ”manje popularna moba”, Dota 2 se kao esports disciplina uvek isticala zahvaljujući The International šampionatu, prestižnom međunarodnom turniru čiji je nagradni fond rastao iz godine u godinu. Apsolutni rekord je postavio The International 2021, gde su se timovi borili za 40 miliona dolara. Međutim, TI je sledeće godine doživeo veliki pad u ovom aspektu.

Naime, The International 2023 je imao nagradni fond od ”samo” 3,3 miliona. Ovo bi bio značajan iznos za bilo koju drugu esports disciplinu, ali ne i za Dotu 2. Uprkos drastičnom padu nagradnog fonda, Dota 2 fanovi i dalje očekuju da će se situacija ”stabilizovati” na The International 2024. TI13 možda neće ponuditi neku astronomsku sumu, ali i dalje možemo da očekujemo 3-5 miliona dolara.

Fortnite Champion Series 2024 – 7.675.000 $

fortnite-fncs-2024-esports-24-1Foto: Epic Games

Slično Intel Grand Slamu, i Fortnite Champion Series 2024 je serija turnira koja će igračima ponuditi ukupan nagradni fond od 7,6 miliona dolara. Ova suma će biti podeljena na individualne turnire, kao i finalni događaj FNCS 2024 Global Championship, koji će nositi nagradni fond od dva miliona. U tom pogledu, Fortnite Champion Series je nadmašio Intel Extreme Masters, BLAST Premier, ESL Pro Tour i DreamLeague.

FNCS 2024 Global Championship će se održati od 7. do 8. septembra, ali tačna lokacija događaja trenutno nije poznata.

Honor of Kings Invitational Championship 2024 – 10.000.000 $

honor-of-kings-tencent-kic-esports-23-24-1Foto: Tencent Games

U 2019. godini, najveći Honor of Kings turnir je imao nagradni fond od 4,5 miliona dolara. Samo četiri godine kasnije, ovaj iznos je skočio na 10 miliona.

Ovo će biti važna godina za Honor of Kings zbog njegovog globalnog izdanja. Skoro deceniju, ovaj mobilni naslov je dominirao domaćom esports scenom u Kini, ali će igra 2024. godine konačno postati dostupna širom sveta, tačnije 20. juna.

Ovo globalno izdanje otvara nove mogućnosti za međunarodnu esports scenu. Prvi internacionalni događaj bi trebalo da se održi u Istanbulu početkom marta. Što se tiče Honor of Kings Invitational Championship 2024, sve što se do sada zna je da će se događaj održati u oktobru.

Esports World Cup – 45.000.000 $

esports-world-cup-2024-3Foto: Esports World Cup Foundation

Rijad je prošle godine bio domaćin velikog esports festivala Gamers8, tokom koga su organizovani turniri u različitim gejming disciplinama. Ceo događaj je nosio rekordni nagradni fond od 45 miliona dolara, ali organizatori za ovu godinu imaju još ambicioznije planove.

Krajem 2023. najavljeno je da će Gamers8 biti preimenovan u Esports World Cup i da nas čeka još veći spektakl. Detalji o ovom događaju su još uvek oskudni, ali su organizatori obećali najveći nagradni fond u istoriji esporta. Za sada znamo da će se na Esports World Cup-u igrati StarCraft II, Counter-Strike 2, Dota 2 i Mobile Legends: Bang Bang.

Izvor: RUR

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.