Esports B92.net

Neurolozi ”naučili” veštačke moždane ćelije da igraju Pong!

Kako prenosi BBC, naučnici su u laboratorijskim uslovima uspeli da uzgoje neurone koji su sposobni da igraju Pong, legendarnu arkadnu igru iz 1972. godine.

Božidar Radovanović
Podeli
Foto: Riot Games
Foto: Riot Games

Doktor Bret Kejgan i saradnici iz kompanije Cortical Labs opisali su uzgojene ćelije kao ”samosvesne”, jer su sposobne da prime informacije i stimuluse iz spoljašnje sredine, da ih obrade, a potom i da na njih odreaguju u realnom vremenu. Zvuči kao nešto iz naučnofantastičnog filma, zar ne?

”Integracijom neurona u digitalne sisteme razvili smo DishBrain. Veštački uzgajane neuronske mreže ljudskog ili životinjskog porekla su integrisane sa računarima preko velikog broja elektroda. Putem elektrofiziološke stimulacije, kulture ćelija su ugrađene u simulaciju video igre, oponašajući arkadu Pong.”

cortical-labs-neuro-pong1Foto: Cortical Labs

Iz studije saznajemo da je ovaj ”veštački mozak” naučio da igra Pong za samo pet minuta.

”Pomoću DishBrain sistema, dokazali smo da se jedan sloj laboratorijski uzgajanih kortikalnih neurona može samoorganizovati kada je ubačen u simulaciju video igre, gde ispoljava inteligentno i ”samosvesno” ponašanje.”

Cilj ove studije je razvoj tehnologije za ispitivanje terapija protiv raznih neurodegenerativnih bolesti, kao što je Alchajmerova bolest.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.