Esports B92.net

Francuski predsednik Makron želi da uvrsti esports u sledeće Olimpijske Igre

U intervjuu sa tech portalom The Big Whale, francuski predsednik Emanuel Makron je izjavio da u pariske Olimpijske Igre 2024 planira da uvrsti neke od najvećih esports šampionata na svetu, kao što su CS:GO Majori, League of Legends Worlds i Dota 2 International.

Božidar Radovanović RUR
Podeli
Printscreen: youtube.com/LoL Esports
Printscreen: youtube.com/LoL Esports

Pored aktuelnih tema poput razvoja metaverzuma, tržišta kriptovaluta i NFT-eva, Makron se dotakao i industrije video igara i esporta. ”Želim da Francuska postane veliki centar game developmenta i esporta”.

Pomenuo je francuske game dev kompanije i izdavače kao što su Ubisoft, Quantic Dream i Voodoo, kao i esports ekipe Team Vitality i Karmine Corp. ”Sa pariskim Olimpijskim igrama imamo istorijsku priliku – da povežemo tradicionalni sport i esports. Pokrenućemo ovu inicijativu čim budem bio izabran.”

Pariz je bio domaćin grupne faze Worlds 2015 šampionata i velikog finala Worlds 2019 šampionata. U Francuskoj se do sada nije održao nijedan CS:GO Major, kao ni TI.

Makron je kandidat na trenutnim predsedničkim izborima, tako da je za sada nemoguće predvideti da li su njegove reči samo prazna obećanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.