Vesti -

Kolaps Ubera u Hrvatskoj: 2.000 vozača ide u štrajk, gase aplikaciju i prete blokadom ulica

Zagreb -- Oko 2.000 vozača Ubera u Zagrebu i okolini od nedelje kreće u štrajk i odjavljuje se do daljnjeg s popularne mobilne aplikacije.

Izvor: Večernji list
Podeli
Foto: Depositphotos/Vicdemi
Foto: Depositphotos/Vicdemi

To je u petak Večernjem listu potvrdila Iva Filipović, sekretarka SRDP-a (Sindikat radnika digitalnih platformi).

Razlog štrajka je kašnjenje isplate naknade vozačima od strane Ubera koje se počelo događati sve češće u poslednje vreme. Međutim, vozači su izgubili strpljenje ove nedelje, a detalje je listu otkrila Filipovićeva koja ujedno ima svoj posao, prijavljena je na aplikaciju kao vozačica te u tom smislu predstavlja Uberovog partnera.

"Uber svoje vozače inače isplaćuje svakog utorka za rad koji je obavljen protekle nedelje. Nijednom vozaču u Hrvatskoj novac nije seo na račun u utorak pa smo očekivali da će to biti u petak pošto je takva gužva bila prethodnih nekoliko puta kad bi se kasnilo s isplatama. Ovo se počelo događati sve češće. Mi treba da prehranimo svoje porodice, agregatori i Uberovi partneri svojim zaposlenima ne mogu da isplate plate. Dakle, to je lančana reakcija koja za sobom povlači niz negativnih posljedica. Vozači su godinama naviknuti na nedeljne isplate i tako prilagođavaju svoj život i rad koji je mukotrpan i rizičan", kaže Filipovićeva za Večernji list.

Dodaje kako je gnev vozača prouzrokovao izostanak ikakve ljudske komunikacije.

"Uberova politika je da se hvali socijalnom osetljivošću i svoje vozače naziva partnerima. Međutim, mi se osećamo kao digitalni robovi koji zapravo ni ne znaju za koga rade. Jednostavno ne postoji način na koji se može pričati s nadležnom osobom. Mi ne znamo ko su ti ljudi. Jedina mogućnost komunikacije odvija se preko aplikacije te nam svima stigne automatizovani odgovor korisničke službe", tvrdi Filipovićeva.

Kaže kako će se se štrajk svakako održati u ponedeljak bez obzira hoće li novac vozačima biti isplaćen tog dana.

"Vrlo je važno da pošaljemo poruku. To želimo. Za sada znamo samo da je sedište Ubera u Hrvatskoj u Radničkoj ulici u Zagrebu. Na širem zagrebačkom području aktivno je više od 2.000 vozača. Velika većina njih ugasiće aplikaciju, a organizovan je i dolazak u Radničku ulicu iz koje nećemo izaći dok iz te zgrade na razgovor s nama ne izađe nadležan čovek. Želimo da znamo šta se događa, želimo human pristup. Nismo roboti", kazala je Filipovićeva za list dodavši kako će u nedelju biti poznat tačan broj vozača izvan Zagreba koji će se pridružiti štrajku.

O svemu je za list progovorio i vozač Ubera Antonio iz Zagreba.

"Poslednje dve nedelje nam ne isplaćuju novac, a najgore je što ignorišu nas vozače. Mi im donosimo zaradu. Pa zašto mi nismo prvi koji ce biti obavešteni da će kasniti novac?", upitao se Antonio. "Trebao sam da dobijem isplatu od 2.500 kuna. To je moj novac, za koji sam ja radio. Održavao sam auto, trošio vreme i ispunjavao sve tačke uslova da me Uber na kraju uopšte ne bi obavestio da će doći do kašnjenja isplate i koji se razlozi kriju iza svega", poručuje vozač Antonio tvrdeći da do ovakvih situacija dolazi svakih nekoliko meseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.