Vesti -

Stopirali državnu pomoć

Stopirana državna pomoć za fabriku e-vozila u S. Makedoniji.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: shutterstock, Erik Cox Photography
Foto: shutterstock, Erik Cox Photography

Direkcija za tehnološko-industrijske razvojne zone (TIRZ) Severne Makedonije je saopštila da je obustavila državnu pomoć preduzeću e.GO za izgradnju fabrike električnih vozila u Tetovu.

TIRZ je saopštila da se "zbog nelikvidnosti ‘majke’ preduzeća (Next e.GO mobile u Nemačkoj) obustavlja izvršenje ugovora i svaki postupak predviđen za dodelu javnih sredstava preduzeću e.GO".

"Obustava dodele državne pomoći usledila je po prijemu javno dostupnih informacija o podnetom zahtevu za nelikvidnost ‘majke’ preduzeća…podnetog nadležnim sudovima u ovoj zemlji. Ovim Direkcija za TIRZ aktivira zaštitne mehanizme u potpisanom ugovoru koji predviđaju i ove okolnosti (stečaj, likvidacija), kao preduslov za obustavljanje dodele državne pomoći", piše u saopštenju.

Ta državna direkcija navodi da do sada tom preduzeću nisu bila dodeljena sredstva i pored zahteva koje je podneo investitor.

Vlada Severne Makedonije je s nemačkom kompanijom Next e.GO mobile 14. avgusta 2022. u Tetovu potpisala ugovor o državnoj pomoći investiciji tog nemačkog proizvođača električnih automobila u tetovskoj "TIRZ zoni".

Ugovor, je u ime Vlade Severne Makedonije potpisala Direkcija TIRZ, ali nisu objavljeni detalji tog dokumenta.

Vlada Severne Makedonije je dva dana pre potpisovanja donela odluku da podrži, kako je tada saopšteno, multimilionski investiciju Next e.GO Mobile SE iz Ahena u Nemačkoj, koja će otvoriti 3.000 do 4.000 novih radnih mesta u TIRZ "Tetovo".

Tadašnji premijer Dimitar Kovačevski je rekao da su time postavljeni "temelji investicije koja je samo u prvoj fazi teška 130 miliona evra" i koja će "otvoriti najmanje 890 novih, dobro plaćenih radnih mesta".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.