Vesti -

"Neverovatan zalet": Stanogradnja u komšiluku obara sve rekorde

Banjaluka, Prijedor -- Stanogradnja je u Republici Srpskoj proteklog meseca zabeležila gotovo neverovatan zalet, pišu Nezavisne novine.

Izvor: Nezavisne novine
Podeli
Foto: Depositphotos, pauws99
Foto: Depositphotos, pauws99

"Broj predviđenih stanova za gradnju u septembru 2020. godine u odnosu na septembar 2019. godine veći je 118,1 odsto", saopšteno je iz Republičkog zavoda za statistiku.

Stručnjake ovakav trend ne čudi, budući da je, kako podsećaju, u ranijim mesecima beležen pad potražnje za stanovima.

"S obzirom na to da je u prethodnom periodu zbog pogoršane epidemiološke situacije došlo do blokade rada odnosno otežanog rada privrednih društava, kao i institucija, samim tim došlo je i do pada tražnje stanova, što je za dalju posledicu imalo obustavljanje planiranih investicija u oblasti stanogradnje, što je i razumljivo, jer smo se svi bavili nekim drugim životnim pitanjima", kaže za "Nezavisne" Mile Petrović, sekretar Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala u Privrednoj komori RS.

U međuvremenu je, po njegovim riječima, došlo do deblokade investicija.

"Nakon ponovnog uspostavljanja tražnje stanova, koja je sada već dostigla nivo pre pojave pandemije, došlo je do deblokade investicija, tako da se sada radi i deo investicija koje su bile na čekanju tri do četiri meseca, kao i investicija koje je trebalo da se realizuju u ovom periodu. Sve ovo dovelo je do povećanja broja planirane izgradnje stanova u ovom periodu u odnosu na isti period prethodne godine", naglašava Petrović.

Očekivali pad cena, ali ništa od toga

Već duže vrijeme, zajedno sa svojim suprugom, o kupovini stana razmišlja Dajana V. iz Banjaluke. Podstanari su, kažu, i svesni su da je najgora opcija da, umesto da plaćaju ratu stambenog kredita, novac izdvajaju za kirije.

Nisu, ističu, ni pomišljali da svoje planove realizuju u vrijeme kada je korona napravila najveće blokade i kad se nije znalo šta će biti s radnim mestima.

"Naravno, nakon što je otvorena većina firmi kojim je pre nekoliko meseci bio zabranjen rad, zaključili smo da se stanje, bar kad je o privredi riječ, koliko-toliko stabilizuje. Ponovo smo počeli razmišljati o kupovinu stana, mada, iskreno, poprilično smo razočarani. Očekivali smo da će sav ovaj haos sniziti cene stanova, ali se to nije dogodilo", priča ova Banjalučanka.

Pitaju se i u udruženjima za zaštitu potrošača kako je moguće da cene stanova nisu pale te ko ih uopšte u ovakvoj situaciji kupuje.

"Iznenađena sam da se beleži takav skok u stanogradnji. Da li uopšte ima platežne moći za kupovinu tolikih stanova? Vrlo je čudna priča to što je toliko skup metar kvadratni. Kvadrat u Banjaluci košta oko 2.000 maraka, a u Prijedoru 1.600-1.700 KM. To je preskupa investicija", kaže Murisa Marić, izvršna direktorka Udruženja građana DON Prijedor, za "Nezavisne".

Zanimljivo je da je, prema dostupnim podacima, u prvih šest meseci ove godine u BiH izgrađeno 1.245 stanova, što predstavlja rast od 6,1 odsto u odnosu na prvo polugodište 2019.

Na nivou BiH, brој prеdviđеnih stаnоvа zа grаdnju u septembru 2020. gоdinе u оdnоsu nа septembar 2019. veći је 74,6 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.